Krakeend

Kenmerken

De krakeend is een fraaie eend van ca. 48cm groot. Hij is grijs met witte verenrandjes waarbij de de borst wat grover van structuur is. Zijn staart is zwart en begint met een witte band net onder het einde van de vleugels. De bovendekvleugels zijn wat bruiner van kleur. Zijn naam doet zijn roep eer aan!

Biotoop

Men kan de krakeend tegen komen in natte gebieden, nabij meren en langzaam stromende rivieren. Tijdens de winterperiode zitten zijn vaak in groepen van diverse soorten eenden in beschutte delen van oppervlakte wateren. Een goede plek om dergelijke groepen eenden te zien is bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen.

Voorkomen

Hij komt voor in Eurazië en Noord Amerika op ondiepe meren en vijvers. De meeste vogels trekken vanuit het noorden naar zuidelijke delen.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit plantaardig materiaal welke hij uit het water haalt door te duiken, echter blijft hier zijn staart aan de oppervlakte.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes (Eendvogels)
Familie: Anatidae (Zwanen,ganzen
en eenden)
Geslacht: Anas
Soort: Anas strepera

Ondersoorten

M.s. strepera: wijdverspreid in het Palearctisch en Nearctisch gebied.
M.s. couesi: op het atol Tabuaeran (Kiribati).

Onderwerpen #Ánade Friso #anas #Anatidae #Ànec griset #Anseriformes #Boz ördek #Canapiglia #Canard chipeau #Eastein #Eendachtige #eendachtigen #eenden #eendvogels #Frisada #Gadwall #ganzen #Gargönd #harmaasorsa #Kaczka krakwa #Kendermagos réce #Knarand #Konopnica #Koprivka obecná #Kraaijenbergse plassen #Krakeend #Nederland #Oostvaardersplassen #Patka Kreketaljka #Pato frisado #Pilkoji antis #Rääkspart #Rață pestriță #Rosa e përhimë #Schnatterente #Snadderand #Snatterand #Zwanen #Καπακλής #Качка-неразня #Нерозень #Серая утка #Сива патица #Сива патка #Մոխրագույն բադ #ברווז אפור #اردک ارده‌ای #بط سماري #რუხი იხვი #オカヨシガモ #赤膀鸭