Kneu

Kenmerken

Het mannetje is te herkennen aan het rood van kop en borst, meestal is de kleur afgedekt door de grijze veerranden. Het vrouwtje is over het geheel wat meer streperig getekend dan de man.

Biotoop

Het is een typische vogel van ouderwets agrarisch cultuurland met houtsingels, heggen en dorpen met veel groen. De foto's die op deze pagina staan zijn gemaakt in Zeeland bij Brouwersdam.

Voorkomen

Hij komt voor in Europa, Noord-Afrika en West-Azië. Vogels die in Nederland broeden trekken in de winter naar Zuid-Spanje en Marokko. Vogels uit het noorden trekken hier door. In de winter zijn er weinig kneuen, zeker als het echt koud wordt. De kneu trekt in grote aantallen door in april en oktober.

Voedsel

Het is een zaadeter die zich voedt met zaden van ruigtekruiden en bomen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Fringillidae (Vinkachtigen)
Geslacht: Carduelis
Soort: Carduelis cannabina

Ondersoorten

L.c. autochthona: Schotland.
L.c. cannabina: westelijk, centraal en noordelijk Europa, westelijk en het zuidelijke deel van Centraal-Siberië.
L.c. bella: van het Midden-Oosten tot Mongolië en noordwestelijk China.
L.c. mediterranea: het Iberisch Schiereiland, Italië, Griekenland, noordwestelijk Afrika en de mediterrane eilanden.
L.c. nana: Madeira.
L.c. meadewaldoi: de westelijke en centrale Canarische Eilanden.
L.c. harterti: de oostelijke Canarische Eilanden.

Onderwerpen #(Κοινό) Φανέτο #Bluthänfling #Cânepar #Carduelis #Čivylis #Common Linnet #Eurasian Linnet #Fanello #Fringillida #Hämpling #Hemppo #Kanepilind #Kaņepītis #Kenderike #Kërpngrënësi #Ketenkuşu #Kneu #Konopka obecná #konopljarka #Liñaceiro #Linotte mélodieuse #Maashorst #Makolągwa zwyczajna #Nederland #Pardillo Común #Passerell comú #Passeriformes #Pintarrôxo-comum #Repnik #Robyntsje #Tornirisk #vinkachtigen #vinken #zangvogel #Zangvogels #Zeeland #Канаплянка #Коноплянка #Шумско конопларче #Կանեփնուկ #תפוחית #الحسون التفاحي #سهره سینه‌سرخ #ムネアカヒワ