Kievit

Kenmerken

Karakteristieke vogel van agrarisch gebied. Een forse, metaalgroene en zwart-witte plevierachtige, met lange kuif en brede zwarte borstband, contrasterend met witte onderdelen. Kenmerkend zijn de brede vleugels en de relatief langzame, flappende vlucht. Staart wit met brede zwarte eindband; onderstaartdekveren rossig-beige. Grote is ongeveer 30 cm.

Biotoop

Agrarische gebieden, moerassen en duinen. Foerageert lopend en pikkend in de grond.

Voorkomen

Zomergast en broedvogel in Nederland en België. Komt verder voor in gematigd Europa en Azië.

Voedsel

Foerageert op ongewervelde zoals pieren.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Charadriidae (Plevieren)
Geslacht: Vanellus
Soort: Vanellus vanellus

Onderwerpen #Abibe-comum #Avefría #Avefría Europea #Bíbic #cejka chocholatá #charadriidae #Charadriiformes #ÇibisVanneau huppé #Czajka pospolita #Fredeluga #Gicvilja #Kiebitz #Kievit #Kiivitaja #Kızkuşu #Ljip #Maashorst #Nagâț #Nederland #Northern Lapwing #Pavoncella #Pempė #plevieren #Priba #Sint Oedenrode #steltloper #Steltloperachtigen #Tofsvipa #töyhtöhyyppä #Vanellus #VepjaОбикновена калугерица #Vibe #Vipe #Vivak #Καλημάνα #Калуѓерка #Кнігаўкаķīvīte #Чайка #Чибис #Սովորական կիվիվ #קיווית מצוייצת #خروس کولی معمولی #زقزاق شامي #นกกระแตหงอน #პრანწია #タゲリ #凤头麦鸡