Geelgors

Kenmerken

Het mannetje van de geelgors heeft een gele kop wat uit loopt in de borst en vleugels. Achter zijn oog zit een donkere streep, net zoals achter zijn onderbek. De vrouw is wat minder geel op de kop, en heeft meerdere donkere strepen. De rug is bruin met zwart gestreept, de staart is bruin, en de onderzijde is licht van kleur met donkere strepen. Grote ca. tussen de 15 en 17 cm.

Biotoop

Open cultuurgebieden met heggen en struiken. Hij is niet in het bos te vinden. In de winter komt hij ook voor op landbouwgronden.

Voorkomen

Standvogel, en broedvogel in Nederland en België. Aantallen zakken elk jaar. De geelgors komt voor in een groot deel van Midden-Azië en Europa. Bovendien is deze gors geïntroduceerd in Australië en Nieuw-Zeeland. 

Voedsel

Zaden en insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Emberizidae (Gorzen)
Geslacht: Emberiza
Soort: Emberiza citrinella

Ondersoorten

E.c. caliginosa: de westelijke en noordelijke Britse Eilanden.
E.c. citrinella: van zuidoostelijk Engeland en westelijk continentaal Europa tot noordwestelijk Rusland en Polen, zuidwaarts tot de Balkan.
E.c. erythrogenys: van oostelijk Europa tot het zuidelijke deel van Centraal-Siberië.

Onderwerpen #Bruant jaune #Cerla verdhashe #Citromsármány #Dzeltenā stērste #emberiza #emberizidae #Escrevedeira-amarela #Escribano Cerillo #Escribenta amarela #Geelgors #Geltonoji starta #Gielfink #Goldammer #Gorzen #Gulsparv #Gulspurv #Gultittlingur #keltasirkku #Maashorst #Nederland #obina strnadica #Passeriformes #Presură galbenă #rumeni strnad #Sarı kirazkuşu #Strnad obecny #Talvike #Trznadel zwyczajny #Verderola #Yellowhammer #zangvogel #Zangvogels #Zigolo giallo #Žuta strnadica #Χρυσοτσίχλονο #Вівсянка звичайна #Жолта овесарка #Жълта овесарка #Звичайна вівсянка #Звычайная стрынатка #Обыкновенная овсянка #Սովորական դրախտապան #גבתון צהוב #درسة أوروبية صفراء #زردپره لیمویی #ქეროზა #キアオジ #黄鹀