klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Bosuil is een uilensoort van tussen de 35 en 40 cm hoog, met een ronde kop zonder oorpluimen. Hij is roodachtig bruin met strepen op de rug en witte lijnen over vleugels. De bruine rugkleur kan bij sommige naar grijs neigen. De buikzijde is licht, bruin gestreept. Donkere ogen met lichtbruine oogstreek.

Biotoop:

Parken, half open boslandschapen en oude loofbossen.De Bosuil jaagt vanaf een zitplaats in de nacht. Wordt ook wel overdag gezien, wanneer hysterische zangvogels hem proberen te verjagen.

Voorkomen:

Algemene standvogel in Nederland en België. Bosuilen komen in vrijwel geheel Europa het hele jaar voor, met uitzondering van Ierland en Noord-Scandinavië. Ze komen ook voor in Azië en noordwest Afrika. 

Voedsel:

Vogels, amfibieën, insecten en kleine zoogdieren.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Strigiformes (Uilen)
Familie: Strigidae (Uilen)
Geslacht: Strix
Soort: Strix aluco

Ondersoorten

S.a. aluco: noordelijk, centraal en zuidoostelijk Europa via de Oekraïne en Europees Rusland.
S.a. biddulphi: Pakistan en noordwestelijk India.
S.a. harmsi: Kazachstan, Oezbekistan en Kirgizië.
S.a. mauritanica: noordwestelijk Afrika.
S.a. sanctinicolai: noordoostelijk Irak en westelijk Iran.
S.a. siberiae: van het Oeralgebergte tot westelijk Siberië.
S.a. sylvatica: westelijk en zuidelijk Europa en westelijk Turkije.
S.a. willkonskii: van noordoostelijk Turkije en noordwestelijk Iran tot Turkmenistan.

Onderwerpen #Alaca baykuş #Allocco #Avelaiona #Bosuil #Cárabo Común #Chouette hulotte #Coruja-do-mato #Gamarús #Huhurez mic #Kattuggla #Kattugle #Kodukakk #Kukuvajka e pyjeve #lehtopöllö #Lesna sova #Maashorst #Macskabagoly #Meža pūce #Naminė pelėda #Náttugla #Natugle #Nederland #Pustik obecny #Puszczyk #Sint Oedenrode #strigidae #Strigiformes #Strix #šumska sova #Tawny Owl #uilen #Waldkauz #Wâldûle #Χουχουριστής #Горска улулица #Серая неясыть #Шумски був #Անտառաբու #לילית #بومة سمراء #جغد جنگلی #ტყის ბუ #モリフクロウ #灰林鸮*