Patrijs

Kenmerken

Een volwassen Patrijs is ongeveer 30 centimeter groot. Hun poten zijn grijs, de kop is kastanjebruin evenals de keel. Mannetjes hebben bovendien een kastanjebruine buikvlek in de vorm van een hoefijzer. De vrouwtjes hebben een kleinere vlek, de jongen hebben geen vlek. Voor de rest is er weinig verschil tussen mannetjes en vrouwtjes.

Biotoop

Patrijzen komen vooral in kleinschalige open terreinen voor, zoals weilanden, akkers en braakliggende terreinen met houtwallen of heggen. Ze broeden op het gras, heide, in moerassen, duinen en lage heuvels.

Voorkomen

De Patrijs is een standvogel die in het overgrote deel van Europa voorkomt, waaronder in Nederland en België. Uitzonderingen zijn het Iberisch Schiereiland, Noord-Scandinavië en Zuid-Griekenland.

Voedsel

Groene bladeren van grassen, granen en onkruiden. De jongen eten de eerste 10 dagen insecten als proteïnen bron, maar gaan snel over op zaden. Juist de verschraling van de agrarische gebieden zorgen voor een tekort aan grote insecten voor de jongen waardoor de Patrijs achteruit gaat in aantallen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Galliformes (Hoendervogels)
Familie: Phasianidae (Fazanten)
Geslacht: Perdix
Soort: Perdix perdix

Ondersoorten

P.d. armoricana: Komt voor in Frankrijk in Normandië en het midden van Frankrijk tot aan de Franse Ardennen.
P.d. canescens: Komt voor in Turkije, de Kaukasus, Transkaukasië en Iran.
P.d. hispaniensis: Iberische patrijs. Komt voor in het noorden van Spanje en het noordenoosten van Portugal.
P.d. italica: Italiaanse patrijs. Komt voor in Italië.
P.d. lucida: Komt voor van Finland en het Oeralgebergte, zuidwaarts tot aan de Kaukasus en de Zwarte Zee.
P.d. perdix: Komt voor in West- en Centraal-Europa, van de Britse Eilanden tot aan de Balkan.
P.d. robusta: Komt voor vanaf het stroomgebied van de rivier Oeral, oostwaarts door Kazachstan en het zuiden van Siberië, naar Xinjiang (Noordwest-China).
P.d. sphagnetorum: Veenpatrijs. Komt voor in het noordoosten van Nederland en het aangrenzende deel van Nedersaksen.

Onderwerpen #Agerhøne #Akurhæna #Charrela #Çilkeklik #Fazant #Fazanten #Fogoly #Galliformes #Grey Partridge #Hoenders #Hoendervogels #Jarebica #Jerebica #Koroptev polni #Kurapka #Kuropatwa #Luxemburg 2016 #Nederland #Nurmkana #Patriis #Patrijs #peltopyy #Perdiu xerra #Perdix #Perdiz Pardilla #Perdiz-cinzenta #Perdrix grise #Phasianidae #Polder Rosmalen #Potârniche #Rapphöna #Rapphøne #Rebhuhn #Starna #Thëllëza e fushës #Trčka #Καμπίσια Πέρδικα #Куріпка сіра #Полска еребица #Полска яребица #Серая куропатка #Шэрая курапатка #Մոխրագույն կաքավ #حجل رمادي #کبک چیل #გნოლი #ヨーロッパヤマウズラ #灰山鹑