Grote gele kwikstaart

Kenmerken

De Grote gele kwikstaart is opvallende gele verschijning nabij riviertjes. Ze worden ca. 18cm groot. De borst en buik zijn geel, de rug en kop en begin van de vleugels zijn grijs, waarbij de uiteinden van de vleugels overgaan in zwart. Het mannetje heeft een zwarte keel in de zomer. De lange staart is grijs, waarbij de buitenste pennen wit zijn. Kenmerkend ten opzichte van de andere kwikstaarten zijn de witte smalle oogstreep en het geel op de onderstaart.

Biotoop

Deze vogel leeft in de nabijheid van snel stromend water, vaak in de de wat hogere gebieden zoals bergen en heuvels zoals bergstroompjes, rivieren en kanalen. Zij nestelen in holtes nabij het water. In de winter vind je hem ook bij minder stromend water en plassen of sloten.

Voorkomen

De Grote gele kwikstaart broed in Nederland daar waar het biotoop geschikt is, vooral nabij stromend water is een goede plek om te zoeken. De plaatselijke vogelverenigingen stimuleren broeden door nestkastjes op te hangen onder bruggen. In Noord en centraal Europa zijn deze vogels zomergasten. In de zuidelijke delen van Europa kun je ze het hele jaar tegenkomen.

Voedsel

Erg actief is deze vogel in het foerageren en zit nooit stil. Af en toe een kleine spurt om insecten te pakken, of een sprong in de lucht om ze te vangen. Af en toe behoort een kikkervisje of een klein visje tot hun maal.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Motacillidae (Piepers en kwikstaarten)
Geslacht: Motacilla
Soort: Motacilla cinerea

Ondersoorten

M.c. patriciae: de Azoren.
M.c. schmitzi: Madeira.
M.c. cinerea: westelijk Europa, de Canarische Eilanden en noordwestelijk Afrika tot centraal, oostelijk en noordoostelijk Azië.

Onderwerpen #Alvéola-cinzenta #Ballerina gialla #Bergeronnette des ruisseaux #Bishtatundësi i malit #Bjergvipstjert #Codobatură de munte #Cuereta torrentera #Dağ kuyruksallayanı #Forsärla #Gebirgsstelze #Gorska Pastirica #Grey Wagtail #Grote Gele Kwikstaart #Gryskwikkie #Hegyi billegető #Jõgivästrik #Kalninė kielė #Konipas horsky #kwikstaart #kwikstaarten #Lavandeira real #Lavandera Cascadeña #Luxemburg 2016 #motacilla #Motacillidae #Nederland #Passeriformes #Pieper #piepers #planinska pliska #Pliszka górska #Sint Oedenrode #Siva pastirica #Straumerla #Vintererle #virtavästäräkki #Winterboumantsje #zangvogel #Zangvogels #Σταχτοσουσουράδα #Гірська плиска #Горная трясогузка #Планинска стърчиопашка #Планински тресиопашка #Լեռնային խաղտտնիկ #נחליאלי זנבתן #دم‌جنبانک خاکستری #عرة رمادية فتاح رمادي #რუხი ბოლოქანქარა #ግራጫ ጡልጡሌ #キセキレイ #灰鹡鸰