Geoorde fuut

Kenmerken

De Geoorde fuut is een sierlijke watervogel met in de broedtijd een goudgele verenpluim achter de oorstreek. Zijn kop is zwart, net zoals zijn rug. De borst en zijkanten zijn roestbruin, de buikzijde is licht van kleur. In de winter is hij doorgaans zwart aan de bovenkant, licht aan de onderkant. Grote tussen de 28 en 34 cm. Het is een redelijk schuwe vogel.

Biotoop

In de broedtijd is hij te vinden op kleine ondiepe meren en plassen, vaak in combinatie bij de broedkolonies kokmeeuwen.

Voorkomen

Zomergast en broedvogel in Nederland en België. Komt verder voor in delen van Afrika, Eurazië en de Amerika.

Voedsel

Duikt naar voedsel voor vis, insecten en schelpdieren.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Podicipediformes (Futen)
Familie: Podicipedidae (Futen)
Geslacht: Podiceps
Soort: Podiceps nigricollis

Ondersoorten

P.n. nigricollis: Eurazië.
P.n. gurneyi: Afrika bezuiden de Sahara.
P.n. californicus: Noord-Amerika.

Onderwerpen #Black-necked Grebe #Breda #Cabussó collnegre #Corcodel cu gât negru #Crnogrli Gnjurac #crnovrati gnjurac #Črnovrati ponirek #Feketenyakú vöcsök #Futen #Geoorde fuut #Grèbe à cou noir #Groene Jonker #Juodakaklis kragas #Kara boyunlu batağan #Kredharaku gushëzi #Melnkakla dūkuris #Mergulhão-de-pescoço-preto #Mergullón de pescozo negro #mustakaulauikku #Mustkael-pütt #Nederland #Perkoz zausznik #Podiceps #Podicipedidae #Podicipediformes #Potápka cernokrká #Qaraboyun maygülü #Schwarzhalstaucher #Sorthalset Lappedykker #Stargoði #Svarthalsad dopping #Svarthalsdykker #Svasso piccolo #Swarthalsdûker #Swartnekdobbertjie #Uden #Volkel #Zampullín Cuellinegro #Μαυροβουτηχτάρι #Пірникоза чорношия #Црноврат нуркач #Чарнашыйная коўра #Черноврат гмурец #Черношейная поганка #Чорношиїй норець #Սևավիզ սուզակ #טבלן בינוני #غطاس أسود الرقبة #کشیم گردن‌سیاه #นกเป็ดผีคอดำ #შავყელა კოკონა #ハジロカイツブリ #黑颈䴙䴘