Ekster

Kenmerken

De Ekster is opvallende kraaiachtige welke één van de meest intelligente dieren is op onze wereld. Hij is duidelijk herkenbaar aan zijn zwarte verenkleed met blauw groene glans in zonlicht. De buik bovendelen van de vleugels zijn wit. De Ekster wordt 44 tot 46 centimeters lang wat bij de adulte vogels meer als 50% de staart vormt. De juveniele vogels lijken op de adulte vorm. maar hebben in hun eerste verenkleed geen kleurrijke glans. Het mannetje is iets groter dan het vrouwtje.

Biotoop

Bossen, parken, grote tuinen maar ook industrie gebieden tot aan het strand. Eigenlijk kun je ze in alle biotopen tegen komen en ze zijn niet bang voor de mens.

Voorkomen

De Ekster komt voor in heel Europa en een deel van Azië.

Voedsel

Het is een fabeltje dat eksters blinkende objecten zouden verzamelen of zelfs eten. Eksters zijn nieuwsgierige vogels en onderzoeken alles wat voor hen nieuw is. De ekster eet vrijwel alles van dierlijke oorsprong; voornamelijk insecten, maar tijdens het grootbrengen van zijn jongen eet hij ook wel jonge vogels, eieren en kleine zoogdieren; ook eikels, graan en andere plantaardige voedselbronnen worden niet versmaad. In aantallen prooien maken op de grond gevangen insecten ca 70-90% van het dieet uit. Uit wetenschappelijk onderzoek is tot nu toe overduidelijk gebleken dat een gezonde Eksterstand niet ten koste gaat van die van andere kleine zangvogels die op het menu van de ekster staan. De omnivore aard van de ekster heeft er toe geleid dat de naam pica een aanduiding in de geneeskunde is geworden voor het eten van oneetbare dingen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Corvidae (Kraaiachtigen)
Geslacht: Pica
Soort: Pica pica

Ondersoorten

P.p. fennorum (Noord-Scandinavië en Noordwest-Rusland)
P.p. pica (Britse Eilanden, Zuid-Scandinavië tot in Oost-Europa en Klein-Azië)
P.p. melanotos (Iberisch schiereiland)
P.p. mauritanica (Noordwest-Afrika)
P.p. asirensis (Zuidwest-Saoedi-Arabië)
P.p. bactriana (Midden-Rusland tot Iran, Noord-India en Mongolië)
P.p. hemileucoptera (West- en Zuid-Siberië)
P.p. leucoptera (Zuidoost-Rusland en China)
P.p. camtschatica (Kamtsjatka)
P.p. serica (Koreaanse ekster in Noord-Myanmar tot Oost- en Zuid-China en Noord-Indochina)
P.p. bottanensis (West- en Midden-China)

Onderwerpen #(Κοινή) Καρακάξα #Common Magpie #Corvidae #ekster #Elster #Eurasian Magpie #European Magpie #Garsa #Gazza #Harakas #harakka #Husskade #Kraaiachtigen #Laraska bishtgjatë #Maashorst #Passeriformes #Pega #Pega-rabuda #Pica #pica pica #Pie bavarde #Saksağan #Šarka #Skata #Skjór #Skjære #srakz #Sroka zwyczajna #Straka obecná #Svraka #Szarka #Urraca Común #žagata #zangvogel #Zangvogels #Сарока #Сврака #Сорока #Страчка #Սովորական կաչաղակ #زاغی #عقعق #นกสาลิกาปากดำ #კაჭკაჭი #カササギ #喜鹊