Europese bijeneter

Kenmerken

De Europese Bijeneter wordt ca. 28cm groot. Het is een kleurige vogel met zijn bruine kop geelgroene vleugels en blauwe borst. Hij heeft een zwarte oogstreep en een gele baard. De snavel is lang en licht gebogen. Het is een prachtige vogel om waar te nemen.

Biotoop

De Europese Bijeneter leeft in warme open gebieden met bomen en rivieroevers. Hij nestelt in kolonies in steile wanden van zandbanken, rivieroevers, en zandhopen.

Voorkomen

De bijeneter broedt in het zuidwesten van Europa, in Oost- en Centraal-Europa, Klein Azië en in Midden- en West-Azië, en Noordwest-Afrika. De grootste aantallen in Europa zijn te vinden in Portugal, Spanje en Bulgarije. Verder is er een broedende populatie in het zuidwesten van Zuid-Afrika die daar standvogel is. Bijeneters overwinteren in Afrika. Broedvogels van het Iberisch Schiereiland, Frankrijk en Noordwest-Afrika overwinteren in West-Afrika, ten noorden van de Evenaar. De vogels die veel oostelijker broeden, trekken 's winters via Cyprus of via het Arabisch schiereiland naar zuidelijker delen in Afrika.

Voedsel

Voornamelijk Bijen en Wespen maar eet ook andere insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Coraciiformes (Scharrelaarvogels)
Familie: Meropidae (Bijeneters)
Geslacht: Merops
Soort: Merops apiaster

Onderwerpen #Abejaruco Europeo #Abelharuco-comum #Abellaruco #Abellerol #Arıkuşu #Bee-eater #Biätare #Bienenfresser #Bieter #Bijefretter #Bijeneter #Bijeneters #Bišu dzenis #Bitininkas #Biæder #Býsvelgur #čebelar #Coraciiformes #European Bee-eater #Europese byvreter #Gargulli #Gruccione #Guêpier d'Europe #Gyurgyalag #Lesbos 2013 #mehiläissyöjä #Meropidae #Merops #Mesilasenäpp #Pčelarica #Prigorie #Scharrelaars #Scharrelaarvogels #Spanje 2008 #Vlha pestrá #Żołna zwyczajna #Μελισσοφάγος #Бджолоїдка #Золотистая щурка #Обикновен пчелояд #Пчеларка #Шчурка-пчалаедка #Ոսկեգույն մեղվակեր #שרקרק #زنبورخوار معمولی #وروار أوروبي #ოქროსფერი კვირიონი #አውሮፓ ንብ በል #ヨーロッパハチクイ #黄喉蜂虎