Baardgrasmus

Kenmerken

De Baardgrasmus wordt ca. 12 tot 13 cm groot. Bovenzijde en kop zijn grijsblauw, de buik en keel zijn roodbruin. Hij heeft een rode oogring, witte baardring, de poten zijn rood. Een mooie vogelsoort welke zich vooral in de struiken begeeft, en dus moeilijk is waar te nemen. Beste te fotograferen wanneer hij op zijn zangpost zit boven de struiken.

Biotoop

De Baardgrasmus broedt in droge, zandige gebieden in mediterrane struikvegetaties, in open steeneikenbossen of in dicht struikgewas in de buurt van water. Het vrouwtje bouwt een nest van gras en twijgjes. Hij wordt voornamelijk als eerste waargenomen door het kwebbelend geluid wat hij maakt.

Voorkomen

Hij komt voor in Zuid Europa, op de eilanden in de Middellandse Zee en Noord Afrika. Het is een trekvogel welke na het broedseizoen naar het zuiden van de Sahara vliegt.

Voedsel

De Baardgrasmus leeft van kleine insecten en bessen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Sylviidae (Zangers van de Oude Wereld)
Geslacht: Sylvia
Soort: Sylvia cantillans

Ondersoorten

S.c. cantillans: Centraal en zuidelijk Italië en Sicilië.
S.c. albistriata: Van noordoostelijk Italië via zuidoostelijk Europa tot westelijk Turkije.
S.c. iberiae: Het Iberisch Schiereiland, zuidelijk Frankrijk en uiterst noordwestelijk Italië.
S.c. inornata: Noordwestelijk Afrika.

Onderwerpen #Alpinė devynbalsė #Baardgrasmus #Bajszos poszáta #Bıyıklı ötleğen #Bjelobrka Grmuša #Burdhagekrûper #Curruca Carrasqueña #Fauvette passerinette #Hvidskægget Sanger #Kampasöngvari #Lesbos 2009 #Lesbos 2013 #Passeriformes #pěnice vousatá #Pokrzewka wąsata #punakurk-põõsalind #Rödstrupig sångare #rusorintakerttu #Rødstrupesanger #Sterpazzolina #Subalpine warbler #Sylvi #sylviidae #Tallarol de garriga #Taščična penica #Toutinegra-carrasqueira #Weißbart-Grasmücke #zangvogel #Zangvogels #Κοκκινοτσιροβάκος #Кропив янка червоновола #Рыжегрудая славка #Црвеногушо коприварче #Червеногушо коприварче #סבכי רונן #هازجة الصرود دخلة الصرود #シラヒゲムシクイ #亚高山林莺