Roodmus

Kenmerken

De Roodmus is groter dan een Huismus. Hij heeft een opvallend stevige conische snavel. De volwassen mannetjes hebben een opvallend roze-carminekleurige kop, borst en romp. Daarnaast heeft hij donkerbruine vleugels met twee vage lichte strepen en een witte buik. De Vrouwtjes en jonge mannetjes zijn valer van kleur (licht bruin) en hebben geen rood in hun verenkleed. Zijn zang is kenmerkend naast zijn mooie rode kleur. Het lied van het mannetje doet sterk denken aan het de titel van een nummer van de Rollingstones "Nice to meet you". Als fotografisch onderwerp zijn ze niet heel erg schuw. Ze maken gebruik van een aantal zangposten wat in het ochtendlicht mooie foto kan opleveren.

Biotoop

Ze zijn in de zomer te vinden in struikgewas, bossen en bosranden in de buurt van rivieren. In de winter vindt je ze in tuinen, boomgaarden, moerassen en lokaal in droge eikenbossen.

Voorkomen

De Roodmus komt voor in het Aziatisch- en Palearctisch gebied. Het is een trekvogel die overwintert in de zuidelijke delen van Azië, van Iran tot zuidoost China.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat met name uit zaden, maar kan in de zomer ook insecten eten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Fringillidae (Vinkachtigen)
Geslacht: Carpodacus
Soort: Carpodacus erythrinus

Ondersoorten

C.e. erythrinus: van West-Europa tot in Midden-Siberië
C.e. grebnitskii: (Oost-Siberië, Noord-Mongolië, Noordoost-China en Korea
C.e. kubanensis: Turkije, Kaukasus, Noord-Iran en Turkmenistan
C.e. ferghanensis: Oost-Kazachstan tot West-China, westelijke Himalaja, Pakistan en Afghanistan
C.e. roseatus: Midden- en oostelijke Himalaja tot in Midden- en Zuid-China

Onderwerpen #Camachuelo Carminoso #Carpodacus #Ciuffolotto scarlatto #Common Rosefinch #Çütre #Dziwonia zwyczajna #Estland 2012 #Fringillidae #Hyl rudy #Karmazsinpirók #Karmiinleevike #Karmindompap #Karmingimpel #Mazais svilpis #Mugurar roşu #Passeriformes #Pimpín carmíneo #Pinsà carminat #Pintarrôxo-carmíneo #punavarpunen #Raudongalvė sniegena #Readmosk #Roodmus #Rósafinka #Roselin cramoisi #Rosenfink #Rujnica #Škrlatec kalin #vinkachtigen #Zangvogels #Ροδόσπιζα #Звычайны чаромашнік #Обыкновенная чечевица #Червена чинка #Чечевиця #Սովորական ոսպնուկ #ורדית אירופית #سهره گلی #عصفور وردي #นกจาบปีกอ่อนสีกุหลาบ #アカマシコ #普通朱雀