Citroenkwikstaart

Kenmerken

De Citroenkwikstaart wordt ongeveer 17 cm groot. Het mannetje heeft een mooie gele kop, gele borst en gele onderdelen. De nek is zwart, de vleugels zijn grijs van kleur. Het vrouwtje lijkt meer op een gewone gele kwikstaart, heeft een grijze kop met lichtgele oogstreep. Het geel op de borst en onderdelen zijn ook wat vager van kleur.

Biotoop

Deze vogel is te vinden bij beekjes, moerassen, en drassige gebieden. Hij wordt weinig in Nederland waargenomen.  Hij leeft op de wijze van onze gele kwikstaart.

Voorkomen

Deze soort broedt in Noord-Centraal Azië in natte weiden en toendra. Het migreert in de winter naar Zuid-Azië, vaak naar hooggelegen gebieden. Het broedgebied breidt zich uit naar het westen en het is een zeldzame maar vaker voorkomende broeder richting West-Europa.

Voedsel

Hij leeft voornamelijk van waterinsecten en insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Motacillidae (Piepers en kwikstaarten)
Geslacht: Motacilla
Soort: Motacilla citreola

Ondersoorten

M.c. citreola: NO-Europa tot midden-Siberië, Mongolië en NO-China en overwintert op het Indische subcontinent en Zuidoost-Azië
M.c. calcarata: O-Iran en Afghanistan tot in midden-China en overwintert in Zuid-Azië

Onderwerpen #Alvéola-citrina #Bergeronnette citrine #Bishtatundësi ngjyrë limoni #Citrine Wagtail #Citroenkwikstaart #Citrombillegető #Citronärla #Citronasta pastirica #Citroncielava #Citronvipstjert #Codobatură cu cap galben #Cuereta citrina #Cutrettola testagialla orientale #Estland 2012 #Geltongalvė kielė #Konipas citronovy #Kuldhänilane #kwikstaart #kwikstaarten #Lavandeira citrina #Lavandera Cetrina #Lesbos 2009 #Limunasta Pastirica #motacilla #Motacillidae #Mýrerla #Passeriformes #Pieper #piepers #Pliszka cytrynowa #Sarı başlı kuyruksallayan #Sitrienkwikkie #Sitroenboumantsje #Sitronerle #sitruunavästäräkki #zangvogel #Zangvogels #Zitronenstelze #Κιτροσουσουράδα #Желтоголовая трясогузка #Жоўтагаловая пліска #Жълтоглава стърчиопашка #Դեղնագլուխ խաղտտնիկ #נחליאלי לימוני #ذعرة صفراء الرأس فتاح أصفر الرأس #م‌جنبانک سرزرد #นกเด้าลมหัวเหลือง #キガシラセキレイ #黄头鹡鸰