Grote Rotsklever

Kenmerken

De Grote Rotsklever heeft grijsachtige boven delen en een witachtige buik. De stuit is enigszins roze. De bovendelen en staart zijn blauwgrijs. Zijn lange zwarte oogstreep verbreedt als deze het oog passeert. Deze oogstreep is opvallend breder als die van een gewone Rotsklever. De zwarte snavel is lang en dik. De onderzijde is licht van kleur, en heeft geel oranje flanken nabij de vleugels. De Grote Rotsklever wordt ca. 16 tot 18cm groot en is daarmee opvallend groter als de gewone Rotsklever.

Biotoop

Hij leeft op dorre, rotsachtige berghellingen, rivier kloven, en de semi-woestijn gebieden.

Voorkomen

De Grote Rotsklever broedt in Afghanistan, Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, India, Iran, Irak, Kazachstan, Pakistan, Rusland, Tadzjikistan, Turkije en Turkmenistan.

Voedsel

Zijn favoriete voedsel bestaat uit insecten, spinnen en slakken.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Sittidae (Boomklevers)
Geslacht: Sitta
Soort: Sitta tephronota

Ondersoorten

S.t. dresseri: van zuidoostelijk Turkije tot noordelijk Irak en westelijk Iran.
S.t. obscura: van noordoostelijk Turkije tot de Kaukasus en Iran.
S.t. tephronota: van oostelijk Turkmenistan tot zuidelijk Kazachstan, Afghanistan en westelijk Pakistan.
S.t. iranica: noordoostelijk Iran en zuidelijk Turkmenistan.

Onderwerpen #boomklevers #brhlík dlouhozobý #Büyük kaya sıvacıkuşu #Eastern Rock-nuthatch #Grjótigða #Grote Rotsklever #idänkallionakkeli #klever #Klippenkleiber #Kowalik duży #Östlig klippnötväcka #Passeriformes #Persian Nuthatch #Picchio muratore di roccia orientale #Ravinespettmeis #rotsklever #sitta #Sitta tephronota #Sittelle des rochers #sittidae #Szirti csuszka #Trepadeira-rupestre-oriental #Trepador Rupestre Oriental #Turkije 2013 #Zangvogels #Østlig Klippespætmejse #Большой скальный поползень #Ժայռային մեծ սիտեղ #قانص البندق الصخري شرقي mägi-puukoristaja #ヒガシイワゴジュウカラ #岩䴓