klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Stelkluut is goed te herkennen aan zijn (“stelten”) roze poten. Dit is bijna de helft van zijn totale lengte ( 37 cm ). Zijn rug is zwart net zoals zijn vleugels. De buikzijde, hals en kop zijn wit, op zijn kop zijn meestal wat donkere vlekken te vinden.

Biotoop:

De Steltkluut komt voor rustig zoet, brak of zout water, met drijvende vegetatie, zoals moerassen en polders, maar ook in ondergelopen weilanden.

Voorkomen:

Zeldzame zomergast, kan broedend gevonden worden in Nederland. Hij broedt in delen van Spanje, Frankrijk, Italië, Turkije, Griekenland en Rusland, en overwintert in Afrika.

Voedsel:

Ongewervelde waarvan het meest waterinsecten. Hij eet ook wel zaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Recurvirostridae (Steltkluten en kluten)
Geslacht: Himantopus
Soort: Himantopus himantopus

Onderwerpen #Black-winged Stilt #Cames llargues #Cavaliere d'Italia #Caydaq cüllüt #Charadriiformes #Cigüeñuela Común #dugonogi prudnik #Echasse blanche #Gólyatöcs #Háleggur #Himantopus #Kalorësi #Karkjalg #Kluten #Kojūkas #Lesbos 2009 #Pernalonga #Pernilongo #Pisila cáponohá #pitkäjalka #Polojnik #Recurvirostridae #Rooipootelsie #Spanje 2008 #Stelkluten #Steltklút #Steltkluut #steltloper #Steltloperachtigen #Stelzenläufer #Stylteløber #Stylteløper #Styltlöpare #Szczudłak zwyczajny #Uzunbacak #Vlastelica #Καλαμοκανάς #Кокилобегач #Кулик-довгоніг #Хадулачнік #Ходулочник #Црвенонога сабјарка #Ոտնացուպիկ #תמירון #أبو المغازل #چوب‌پا #นกตีนเทียน #ოჩოფეხა #ረዥሜ #セイタカシギ #黑翅长脚鹬