Buidelmees

Kenmerken

De Buidelmees kan ongeveer 10 tot 12 centimeter groot worden. Hij dankt zijn naam aan de vorm van zijn nest. De meest opvallende kenmerken zijn de grijze kop met het zwarte masker en de roest-bruine rug. Jonge vogels hebben geen zwart masker. Een opvallende verschijning die zich in eerste instantie zijn aanwezigheid verraad door de hoge fluittoon die hij maakt.

Biotoop

De Buidelmees houdt zich op in loofbossen en struikgewas in de buurt van rivieren, plassen en meren, met een voorkeur voor bomen met lange afhangende takken zoals wilg en berk.

Voorkomen

Hij komt voor in Europa en Azië. In Nederland zijn er een klein aantal broedparen. Hij maakt buidelachtige nesten welke heel vroeger in centraal Europa gebruikt werden als slippers voor kinderen.

Voedsel

De Buidelmees leeft van insecten en zaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Remizidae
Geslacht: Remiz
Soort: Remiz pendulinus

Ondersoorten

R.p. pendulinus: van Europa tot het Oeralgebergte, de Kaukasus en westelijk Turkije. De Europese ondersoort overwintert voornamelijk in het zuiden en zuidoosten van het continent.
R.p. menzbieri: van zuidelijk en oostelijk Turkije en Syrië tot Armenië en noordwestelijk Iran.
R.p. caspius (Kaspische buidelmees): zuidwestelijk Rusland en noordwestelijk Kazachstan.
R.p. jaxarticus: van het oostelijk Oeralgebergte tot westelijk Siberië en noordelijk Kazachstan.

Onderwerpen #Abes #Beutelmeise #Boicuş #Buidelmees #Chapim-de-faces-pretas #Çulhakuşu hrvatski #Estland 2012 #Eurasian Penduline Tit #Függőcinege #Kolovatësi #Kukkurtihane #Moudivlácek luzni #Pájaro-moscón Europeo #Passeriformes #Pendolino #Plašica #Pongmies #Pungmeis #Pungmeisa #Pungmejse #Pungmes #pussitiainen #Remeza #Remiz #Rémiz penduline #Remiz pendulinus #Remiz zwyczajny #Remizidae #Sjenica Mošnjarka #Teixidor #zangvogel #Zangvogels #Υφάντρα #Звычайны рэмез #Мочварна (Бела) сипка #Обыкновенный ремез #Ремез #Торбогнезден синигер #Ճոճահավ Македонски #רמית #قرقف بنديولين قرقف متخطر #ჩვეულებრივი რემეზი (თერძი) #ニシツリスガラ #欧亚攀雀