Witvleugelstern

Kenmerken

De Witvleugelstern wordt ongeveer 20 tot 25 cm groot en heeft in adult-zomer een zwart verenkleed, een witte staart en bovenvleugeldekveren en oranjerode poten. Hij verschilt van de zwarte stern door de kortere en dikkere snavel, de rondere kop, de witte bovenvleugeldekveren en zwarte ondervleugeldekveren. In winterkleed heeft hij een witte onderzijde en stuit, een grijze mantel en staart, en slechts de achterzijde van de kop blijft zwart. Hij verschilt in dit kleed van de zwarte stern door onder andere de lichter grijze bovenvleugel en het ontbreken van een donkere vlek op de zijborst. Er zijn hybridevormen bekend met de Zwarte Stern.

Biotoop

De Witvleugelstern leeft nabij moerassen, dicht begroeide plassen en meren. Het is belangrijk dat er een weelderige vegetatie in het water aanwezig is. Het nest zal vanaf land nooit bereikbaar zijn zodat de eieren beschermd zijn voor roofdieren vanaf land.

Voorkomen

Hij broedt in Oost Europa en delen van Azië en overwintert in Afrika. In Nederland is het een zeldzame vogel, maar kan goed worden waargenomen op het Iberisch schiereiland, Turkije en de Griekse eilanden.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat waterinsecten en insecten die boven het water vliegen.

Wetenschappelijk

Witvleugelstern, White-winged Tern, White-winged Black Tern, Chlidonias leucopterus
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Sternidae (Sternen)
Geslacht: Chlidonias
Soort: Chlidonias leucopterus

Onderwerpen #Ağqanad sterna #Ak kanatlı sumru #Aves #Baltasparnė žuvėdra #Baltspārnu zīriņš #Beloperuta čigra #bjelokrila čigra #Charadriiformes #Chirighiță cu aripi albe #chlidonias #Chlidonias leucopterus #Chordata #Dallëndyshe deti krahëbardhë #Fehérszárnyú szerkő #Fumarel Aliblanco #Fumarell alablanc #Gaivina de ala branca #Gaivina-d asa-branca #Guifette leucoptère #Hvidvinget Terne #Hvitvingesvartterne #Lesbos 2012 #Mignattino alibianche #rybák bělokřídlý #Rybitwa białoskrzydła #steltloper #Steltloperachtigen #stern #sternen #sternidae #Tígulþerna #Valgetiib-viires #valkosiipitiira #Vitvingad tärna #vogels #Weißflügel-Seeschwalbe #White-winged Tern #Witvlerkmeerswael #Witvlerksterretjie #Witvleugelstern #Wytwjokstirns #Αργυρογλάρονο #Белакрылая рыбачка #Белокрила вртимушка #Белокрила рибарка #Белокрылая крачка #Крячок білокрилий #Սպիտակաթև ջրածիծառ #מרומית לבנת כנף #خطاف مستنقعات أبيض الجناح مرشك أبيض الجناح #پرستودریایی بال‌سفید #นกนางนวลแกลบดำปีกขาว #ფრთათეთრი თევზიყლაპია #ハジロクロハラアジサシ #白翅浮鸥