Oostelijke Orpheusgrasmus

Kenmerken

De oostelijke Orpheusgrasmus wordt ca. 15-16 cm groot. Hij is grijs op de bovendelen en licht op de onderdelen, heeft een roze zweem op zijn borst en een witte keel. De kop is zwart. De oogring is geel van kleur. Een prachtige soort die moeilijk te fotograferen is. Hij zingt vaak kort vanaf een zangpost boven op een struik, dit zijn dan ook de momenten om hem vast te leggen.

Biotoop

Zijn biotoop bestaat meestal uit open bossen met lage begroeiing, maar ook in lage struiken aan de kust kan hij voorkomen.

Voorkomen

De Oostelijke Orpheusgrasmus komt voor rond het Middelands zeegebied, Turkije, Kaukasus, richting centraal Azië. Tijdens de winter migreert hij naar Afrika.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Sylviidae (Zangers van de Oude Wereld)
Geslacht: Sylvia
Soort: Sylvia hortensis

Ondersoorten

S.c. crassirostris: van zuidoostelijk Europa tot noordwestelijk Iran.
S.c. balchanica: van noordelijk Iran en noordoostelijk Irak tot zuidoostelijk Turkmenistan en zuidoostelijk Iran.
S.c. jerdoni: van zuidelijk Kazachstan tot Afghanistan en westelijk Pakistan.

Onderwerpen #Balkáni poszáta #Bigia grossa orientaleВосточноорфейская славка #Curruca Mirlona Oriental #Eastern Orphean Warbler #Fauvette orphéane #idänorfeuskerttu #Lesbos 2009 #lutniczka wschodnia #Mästersångare #Oostelijke Orpheusgrasmus #Östliche Orpheusgrasmücke #Passeriformes #pěnice dlouhozobá #Silvie de grădină #Sultansanger #sylvia #sylviidae #Toutinegra-oriental #zangvogel #Zangvogels #Μελωδοτσιροβάκος #Източно орфеево коприварче #Երգող շահրիկ #دخلة البساتين الشرقية