Roze pelikaan

Kenmerken

Roze pelikanen zijn grote vogels met een gewicht van 10 kg, 160 cm lang, en hebben een spanwijdte van 280cm. Het verschil met de Kroeskoppelikaan (de enige grotere pelikanen soort) door zijn zuiver wit in plaats van grijs-wit verenkleed, een kale roze washuid rond de ogen, en roze poten. De mannetjes zijn groter dan vrouwtjes en hebben een lange snavel die groeit in een neerwaartse boog, in tegenstelling tot de kortere rechte snavel van het vrouwtje. Onvolwassen vogels zijn grijs. In vlucht is het een elegante vogel waarbij de kop tegen het lichaam zit door de kromming in de hals. In het broedseizoen heeft het mannetje een roze washuid en het vrouwtje heeft een oranje washuid. De slagpennen zijn bij volwassen vogels zwart. De snavel is grijzig geel, en de grote keelzak is heldergeel, oranje of rozewit van kleur.

Biotoop

Hij leeft op in meren (zowel in zoetwater als in zoutwater), rivierdelta's, moerassen, baaien en rond binnenzeeën. Ze vissen voornamelijk in de ondiepe meren.

Voorkomen

De kolonies Roze pelikanen komen voor in het Oostelijke Middellandse-Zeegebied tot in Vietnam en zuidelijk tot in Zuid-Afrika. Migrerende populaties worden gevonden van Oost-Europa tot in Kazachstan tijdens het broedseizoen, en migreren in de winter in Noordoost-Afrika via Irak tot in Noord-India. Meer dan 50% van alle Roze Pelikanen broeden in de Donau Delta in Roemenië.

Voedsel

Het menu van de Roze Pelikaan bestaat voornamelijk uit vis welke zij vangt door het scheppen in water waarbij water en vis in de keelzak (inhoud 12 liter!), waar de vis uitgezeefd wordt. Elke pelikaan heeft ongeveer 1,4 kg vis per dag nodig om te overleven. De grootste kolonie Roze pelikanen leeft op Tanzania's Lake Rukwa met bijna 75.000 vogels welke gezamelijk per jaar circa 28 miljoen kilo vis verorberen. Ze eten niet alleen vis maar ook schaaldieren, kikkervisjes en zelfs schildpadden. Wanneer er te weinig voedsel aanbod is kan hij ook meeuwen en eendjes eten welke door het onder water houden worden verdronken.

Wetenschappelijk

Roze pelikaan - Great White Pelican
Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Aves (vogels)
Orde: Pelecaniformes (Roeipotigen)
Familie: Pelecanidae (Pelikanen)
Geslacht: Pelecanus
Soort: Pelecanus onocrotalus

Onderwerpen #Ak pelikan #Bulgarije 2011 #comun #Çəhrayı qutan #Great White Pelican #Hvid Pelikan #Hvitpelikan #Pelecanidae #Pelecanirormes #Pelecanus #Pelicà vulgar #Pelican #Pélican blanc #Pelícano Común #Pelicano-vulgar #pelikaani #Pelikán bily #Pelikan e. roosapelikan #Pelikan różowy #Pelikanen #Pelikani rozë #Pellicano bianco #Roeipotigen #Rosapelikan #Roze pelikaan #Rožinis pelikanas #Rožnati pelikan #Rózsás gödény #Roðakani #Ružičasti nesit #Vit pelikan #Wite Pelikaan #Witpelikaan #Ροδοπελεκάνος #Баба #Пелікан рожевий #Розов (Обичен) пеликан #Розов пеликан #Розовый пеликан #Ружовы пелікан #Վարդագույն հավալուսն #שקנאי לבן #بجع أبيض #ვარდისფერი ვარხვა #ትልቁ ሻላ #モモイロペリカン #白鹈鹕