Zwarte specht

Kenmerken

De Zwarte specht is een grote zwarte vogel met een grote van ca. 50 cm. Het mannetje heeft een rode kap, het vrouwtje alleen rood aan de nek. De ogen zijn geel, de snavel is helder grijs en de poten zijn grijs. De vlucht van de zwarte specht is minder golvend als die van de andere soorten. Tijdens het vliegen hoor je vaak "kru kru kru". Het is een schuwe soort, welke zich verstopt als hij je ziet, aan de achterkant van de boom. Hij loert dan stiekem om te kijken of je er nog bent.

Biotoop

De Zwarte specht komt voor in naaldbossen en gemengde bossen. Hij lijkt voorkeur te hebben voor beuken om in te broeden.

Voorkomen

Het verspreidingsgebied van de Zwarte specht is uitzonderlijk groot en beslaat een groot deel van het noordelijke deel van Eurazië, van Frankrijk tot het schiereiland Kamtsjatka. In Nederland en België is het een standvogel en broedvogel.

Voedsel

Mieren en kevers, maar ook  zaden en vruchten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Piciformes (Spechtvogels)
Familie: Picidae (Spechten)
Onderfamilie: Picinae (Echte spechten)
Geslacht: Dryocopus
Soort: Dryocopus martius

Onderwerpen #Black Woodpecker #Ciocănitoare neagră #Črna žolna #Crna žuna #crni djetlić #datel černý #dryocopus #Dzięcioł czarny #Fekete harkály #Hongarije 2016 #Juodoji meleta #Kara ağaçkakan #Musträhn #palokärki #Peto negro #Pic noir #Pica-pau-preto #Picamaderos Negro #Picchio nero #picidae #Piciformes #picinae #Picot negre #Qukapiku i zi #Schwarzspecht #Sortspætte #specht #spechtachtige #spechtachtigen #spechten #spechtvogels #Spillkråka #Svartspett #Svartspæta #Swarte Spjocht #Zwarte Specht #Μαύρος Δρυοκολάπτης #Желна #Жовна чорна #Црн клукајдрвец #Черен кълвач #Чорная жаўна #Սև պայտփոր #دارکوب سیاه #نقار الخشب أسود #შავი კოდალა #クマゲラ #黑啄木鸟