Wulp

Kenmerken

De Wulp is de grootste Europese steltloper. Hij is hoofdzakelijk bruin met donkere tekening op de bovendelen. Hij heeft een lichte borst met donkere vlekjes. De snavel is licht gebogen. Ze zeggen wel eens "de snavel van een wulp, wijst naar zijn gulp". Schuwe vogel, en dus moeilijk te benaderen. Wordt ca. 55 tot 60 cm groot en zijn snavel is ca. 10 tot 15 cm lang.

Biotoop

De Wulp broedt meestal in weilanden, polders en moerassen, waar dichte vegetatie aanwezig is. Hij foerageert veel op weilanden en moddervlaktes.

Voorkomen

Zomergast en broedvogel in Nederland en België al lijken steeds meer vogels in Nederland te overwinteren. Komt verder voor Eurazië in het noord-, oost- en westelijk deel.

Voedsel

Hij leeft van ongewervelde, schelpdieren en pieren.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Scolopacidae (Strandlopers en snippen)
Geslacht: Numenius
Soort: Numenius arquata

Ondersoorten

N.a. arquata: westelijk, noordelijk en centraal Europa.
N.a. orientalis: van westelijk en centraal Siberië tot Mantsjoerije.
N.a. suschkini: van westelijk Kazachstan tot zuidwestelijk Siberië.

Onderwerpen #Becut #carska šljuka #Charadriiformes #Chiurlo maggiore #Courlis cendré #Culic mare #Didžioji kuolinga #Eurasian Curlew #Fjöruspói #Grootwulp #Großer Brachvogel #Kervançulluğu #kluite #Kojliku i madh #Koliha velká #Kulik wielki #kuovi #Maçarico-real #Mazarico real #Nagy póling #Nederland #numenius #Scolopacidae #snip #snippen #steltloper #Steltloperachtigen #Stor Regnspove #Storspov #Storspove #Strandloper #strandlopers #Suurkoovitaja #Veliki Pozviždač #Veliki škurh #Wulp #Wylp #Zarapito Real #Zeeland #Τουρλίδα #Большой кроншнеп #Вялікі кулён #Голем свирец #Голям свирец #Кульон великий #Մեծ արորիկ #חרמשון גדול #كروان الماء #گیلانشاه بزرگ #นกอีก๋อยใหญ่ #დიდი კრონშნეპი #ダイシャクシギ #白腰杓鹬