Goudplevier

Kenmerken

Adulte Goudplevieren zijn in het broedseizoen prachtig gekleurd met goudkleurige en zwarte vlekjes op de kruin, rug en vleugels. Hun gezicht en hals zijn zwart met een witte rand, ze hebben een zwarte borst en een donkere romp. De poten zijn zwart. In de winter zijn de zwarte delen weg, de Goudplevier heeft dan een licht geelachtig verenkleed met kleine vlekjes in diverse geelkleuren. Op de foto's staan Goudplevieren in winterkleed.

Biotoop

Hun broedgebied bestaat uit heidevelden en de toendra in de meest noordelijke delen van Europa en West-Azië. Ze nestelen op de grond in een droge open ruimte.

Voorkomen

Goudplevieren zijn migrerende vogels, ze overwinteren in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Rond de 500.000 vogels verblijven de winter in Ierland en Groot-Brittannië.

Voedsel

De Goudplevier zoekt naar voedsel op de toendra, velden, stranden en het wad. Ze eten insecten en schaaldieren, maar kunnen ook bessen eten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Aves (vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Charadriidae (Plevieren)
Geslacht: Pluvialis
Soort: Pluvialis apricaria

Onderwerpen #(Ευρωπαϊκό) Βροχοπούλι #Altın yağmurcun #Aranylile #charadriidae #Charadriiformes #Chorlito Dorado Europeo #Daurada grossa #Dirvinis sėjikas #European Golden Plover #Gjelaci pikalosh ngjyrë ari #Golden Plover #Goldregenpfeifer #Goudplevier #Heilo #Heiðlóa #Hjejle #kapustarinta #Kulik zlaty #Ljungpipare #Maashorst #Píldora dourada #Piviere dorato #plevier #plevieren #Ploier auriu #Pluvialis #Pluvier doré #Qızılı qonurqanad #Rüüt #Siewka złota #Steltloperachtigen #Tarambola-dourada #Texel 2016 #Troprsti Zlatar #Wilster #Zlata prosenka #zujavac zlatar #Залацістая сеўка #Златиста булка #Золотистая ржанка #Сивка звичайна #Тропски дождосвирец #Ոսկեփայլ քարադր #חופזי זהוב #سلیم طلایی اروپایی #قطقاط ذهبي أوروبي #ოქროსფერი მეჭვავია #ヨーロッパムナグロ #欧金鸻