Wespendief

Kenmerken

De Wespendief is een mystieke vogel, ten minste dat is mijn gevoel. In mijn omgeving broeden enkele paartjes echter zijn ze vrijwel alleen in vlucht waar te nemen. Het foerageren heb ik één enkele keer mogen zien. De 52-60 cm lange Wespendief is groter en langer gevleugeld, met een 135-150 cm spanwijdte dan de Buizerd. Tijdens vlucht heeft hij een lange hals en kleine kop in verhouding, en vliegt met vlakke vleugels. Hij heeft een langere staart, die minder strepen heeft dan de buizerd, meestal met twee smalle donkere strepen en een brede donkere streep halverwege de staart. De seksen kan worden onderscheiden op verenkleed , wat ongebruikelijk is voor een grote roofvogel. Het mannetje heeft een blauw-grijze kop, terwijl het hoofd van het vrouwtje bruin is. Het vrouwtje is iets groter en donkerder dan het mannetje.

Biotoop

De Wespendief broedt in bossen, en is onopvallend, behalve in het voorjaar, wanneer ze tijdens de paring het vleugel-klappen talen horen. Broedende mannetjes zijn fel territoriaal.

Voorkomen

Wespendieven komen in de zomer in een groot deel van Europa voor, waaronder in Nederland en België. Uitzonderingen zijn het Verenigd Koninkrijk, Spanje en de Scandinavische kust. De wespendief overwintert in West-Afrika, met name in Nigeria.

Voedsel

De Wespendief eet vooral larven, poppen, volwassen wespen, bijen, hommels. Soms eet hij ook reptielen en andere insecten. Vaak graaft hij in oude konijnenholen waar wespennesten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Sperwerachtigen)
Geslacht: Pernis
Soort: Pernis apivorus

Onderwerpen #Abejero Europeo #Accipitridae #Accipitriformes #Aligot vesper #Arı şahini #Bivråk #Bondrée apivore #Búteo-vespeiro #Býþjór #Darázsölyv #European Honey Buzzard #Falco pecchiaiolo #Herilaseviu #Huta grenxangrënëse #Hvepsevåge #jastreb osičar #ķīķis #Maashortst #mehiläishaukka #Miñato abelleiro #Nederland #pernis #roofvogel #roofvogels #sperwerachtige #sperwerachtigen #Sršenar #Trzmielojad #Vapsvaėdis #Vcelojed lesni #Vepsevåk #Viespar #Wapseglee #Wespedief #Wespenbussard #Wespendief #Σφηκιάρης #Јастреб осојадец #Звычайны асаед #Обыкновенный осоед #Осоїд #Осояд #Կրետակեր #איית צרעים #حوام النحل صقر العسل #سارگپه جنگلی #კრაზანაჭამია არწივი #ヨーロッパハチクマ #鹃头蜂鹰