Rotskruiper

Kenmerken

De Rotskruiper wordt ca. 15 tot 17cm groot. Het verenkleed is voornamelijk blauw-grijs, met donkere vlucht en staartveren. Het meest opvallend en kenmerkend aan zijn verenkleed zijn echter de bloedrode banen op de bovenzijde van de vleugels. Bij gesloten vleugels is dit bijna niet zichtbaar echter wanneer zijn vleugels gespreid zijn lijkt zijn bovenzijde op die van een prachtige vlinder.

Biotoop

De rotskruiper is een vogel van de bergen, ze leven op een hoogte variërend tussen 1,000-3,000 meter. Hier verblijven ze de meeste tijd, maar het is bekend dat ze migreren naar lagere hoogten in de winter wanneer ze zo nu en dan te vinden zijn op gebouwen en in steengroeven.  Ze lijken voorkeur te hebben voor kale kalkzandsteen wanden waar niet te veel begroeiing  op staat. Deze grijze wanden maken het lastig om hem te vinden door zijn eigen kleur. Ook het fotograferen van deze vogels wordt bemoeilijkt door de grijstinten van deze vogels en hun natuurlijk habitat daar het fototoestel moeilijk kan focussen. Maak gebruik van de momenten waarbij je zijwaarts van de vogel staat, en er geen grijze achtergrond is.

Voorkomen

Hij leeft hoog in de bergen van Eurazië. Toch wordt hij tijdens de wintermigratie zelfs gezien in Engeland en Nederland, al is dit zeer zeldzaam. Een bekende plek om ze te zoeken is onder andere  de Trigrad kloof in Bulgarije. Hier zijn de foto's gemaakt welke op deze pagina staan.

Voedsel

De Rotskruiper is een insecteneter, ze jagen op voornamelijk insecten en spinnen welke in en op de rotswanden leven. Ook jagen ze soms in achtervolging op vliegende insecten.

Wetenschappelijk

Rotskruiper,Wallcreeper,Tichodroma muraria
Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Aves (vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Tichodromidae
Geslacht: Tichodroma
Soort: Tichodroma muraria

Ondersoorten

T.m. muraria: van zuidelijk en oostelijk Europa tot de Kaukasus en westelijk Iran.
T.m. nepalensis: van Kazachstan, Turkmenistan en oostelijk Iran tot oostelijk China.

Onderwerpen #Bjargfeti #Bulgarije 2011 #Crvenokrili litičar #Duvar tırmaşıkkuşu #Fluturaş de stâncă #Gabeador vermello #Hajnalmadár #kaljuklutt #kalliokiipijä #Klinšu ložņa #Lipikas #Mauerläufer #Murkrypare #Murkryper #Murløber #Passeriformes #Pela-roques #Picchio muraiolo #Pomurnik #puzgavac #Rotskruiper #Rotskrûper #Skalni plezalček #Tichodroma muraria #Tichodrome échelette #Tichodromidae #Trepadeira-dos-muros #Treparriscos #Wallcreeper #Zangvogels #Zednicek skalni #Zvarritësi krahëkuq #Τοιχοδρόμος #Скалес лазач #Скалолазка #Стінолаз #Стенолаз #Կարմրաթև սիտեղ #כתלי #دیوارخزک #นกไต่ผา #カベバシリ #红翅旋壁雀