Maskerklauwier

Kenmerken

Kleine, tamelijk slanke Klauwier, met slankste en langste staart, en gedrag minder agressief dan andere Klauwieren. Hij wordt ongeveer 17 cm groot. Mannetje hoofdzakelijk zwart en wit, met witte voorhoofd en de lichtblauwe wenkbrauwstreep en oranje flanken. Vrouwtjes en onvolwassen vogels minder onderscheidend, maar vertonen karakteristieke kop en vleugeltekening en ongebruikelijke roestoranje schubben op rug en schouders.

Biotoop

De Maskerklauwier leeft in bossen met open plekken, en gecultiveerde gebieden. Deze klauwier soort jaagt vanaf een tak of struik, maar zit minder boven op het topje als dan de overige klauwieren.

Voorkomen

Hij komt voor in Zuidoost Europa waar hij tevens broed. Trekt na het broedseizoen weer weg.

Voedsel

Het voedsel bestaat voornamelijk uit insecten welke worden gevangen vanuit een observatie post.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Laniidae (Klauwieren)
Geslacht: Lanius
Soort: Lanius nubicus

Onderwerpen #Álarcos gébics #Alcaudón Núbico #Averla mascherata #Baltakaktė medšarkė #Capsigrany emmascarat #Dzierzba białoczelna #Grímusvarri #Hvitpannevarsler #Južni srakoper #klauwieren #laniidae #lanius #Larashi ballëbardhë #Lesbos 2009 #Maskas čakste #Masked Shrike #Maskeli örümcekkuşu #Maskenwüger #Maskerklauwier #Masketornskade #Masktörnskata #Passeriformes #Picanço-núbio #Picanzo nubio #Pie-grièche masquée #ťuhýk běločelý #valgelauk-õgija #valko-otsalepinkäinen #zangvogel #Zangvogels #Παρδαλοκεφαλάς #Белочела сврачка #Белочелно свраче #Маскированный сорокопут #Դիմակավոր շամփրուկ #חנקן נובי #دقناش مقنع صرد مقنع #سنگ‌چشم پیشانی‌سفید #シロクロモズ #云斑伯劳