Huiszwaluw

Kenmerken

De Huiszwaluw wordt ongeveer 12 tot 13 cm groot. Het verenkleed van de bovenzijde is zwart waarbij de dekveren op zijn vleugels en rug een blauwe gloed vertonen in zonlicht. Kenmerkend is de witte stuit tussen de zwarte delen. De onderzijde is volledig wit. De Huiszwaluw neemt in aantallen af.

Biotoop

De Huiszwaluw is grotendeels afhankelijk van de mens aangezien ze hun nest maken onder dakranden. Daarnaast broeden ze ook in mindere maten in grotten en onder bruggen. In dorpen en steden kunnen ze in grote kolonies voorkomen, waarbij elk dakrandje gebruikt wordt voor nestgelegenheid. Ik heb dit zelf mogen aanschouwen in El Rocio in Spanje, waar de Huiszwaluwen het luchtruim vulden.

Voorkomen

De Huiszwaluw komt in het broedseizoen in heel Europa voor, echter zijn de aantallen afhankelijk van de broedgelegenheden. Na het broedseizoen trekken ze naar het Zuiden.

Voedsel

De Huiszwaluw jaagt op vliegende insecten in vlucht. Dit doet hij meestal in de wat hogere luchtlagen ten opzichte van bijvoorbeeld de Boerenzwaluw.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Hirundinidae (Zwaluwen)
Geslacht: Delichon
Soort: Delichon urbicum

Onderwerpen #Andorinha-dos-beirais #Arkenheem #Avión Común #Balestruccio #Bysvale #Bæjasvala #Common House Martin #Dallëndyshe kërbishtbardhë #Delichon #Griekenland 2015 #Hirondelle de fenêtre #Hirundinidae #Huisswael #Huiszwaluw #Hussvala #Jaskółka oknówka #Jiricka obecná #Langinė kregždė #Lăstun de casă #Mehlschwalbe #Mestna lastovka #Molnárfecske #Nederland #Oreneta cuablanca #Passeriformes #Piljak #Räästapääsuke #räystäspääsky #Spanje 2008 #Taksvale #Wytgatswel #zangvogel #Zangvogels #Zwaluwen #Λευκοχελίδονο #Воронок #Гарадская ластаўка #Градска (Куќна) ластовица #Градска лястовица #Ластівка міська #Քաղաքային ծիծեռնակ #טסית #خطاف المدن #ქალაქის მერცხალი #ニシイワツバメ #白腹毛脚燕