Grijskopspecht

Kenmerken

Het verenkleed van de Grijskopspecht lijkt sterk op haar naaste familielid de groene specht. Hij heeft groene bovendelen, een lichtgrijze buik en een gele stuit. Hij heeft een grijze kop met zwarte snor, en het mannetje heeft een rode kroon. Hij heeft een kortere nek, slankere snavel en iets ronder hoofd dan de Groene Specht. Hij wordt ca. 25-28 cm groot.

Biotoop

Grijskopspechten leven in loofbossen en gemengde bossen. Ze broeden in mei en legen vijf tot tien eieren. De jongen worden opgevoed door beide ouders. De jongen komen na 15-17 dagen uit het ei, en leren om te vliegen binnen vier weken.

Voorkomen

De Grijskopspecht komt voor in een groot deel van Azië, en Centraal en Oost-Europa, alsmede Zuid-Noorwegen. Er zijn mogelijk broedgevallen in België, in Nederland is dit niet bekend.

Voedsel

In de zomer eet de Grijskopspecht maden, keverlarven en andere insekten. In de winter eet hij zaad, en kan zelfs in de tuin op voerplaatsen gezien worden, vooral als vet wordt aangeboden.

Wetenschappelijk

Grijskopspecht, Grey-headed Woodpecker, Picus canus
Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Aves (vogels)
Orde: Piciformes (Spechtvogels)
Familie: Picidae (Spechten)
Geslacht: Picus
Soort: Picus canus

Ondersoorten

P.c. canus: van noordelijk en centraal Europa tot westelijk Siberië.
P.c. jessoensis: van oostelijk Siberië tot noordoostelijk China, Korea en noordelijk Japan.
P.c. kogo: centraal China.
P.c. guerini: het noordelijke deel van Centraal-en het oostelijke deel van Centraal-China.
P.c. sobrinus: zuidoostelijk China en noordoostelijk Vietnam.
P.c. tancolo: Hainan en Taiwan.
P.c. sordidior: van zuidoostelijk Tibet en zuidwestelijk China tot noordoostelijk Myanmar.
P.c. sanguiniceps: van noordoostelijk Pakistan tot noordelijk India en westelijk Nepal.
P.c. hessei: van Nepal en noordoostelijk India tot Myanmar en Indochina.
P.c. robinsoni: westelijk Maleisië.
P.c. dedemi: Sumatra.

Onderwerpen #Bulgarije 2011 #Dzięcioł zielonosiwy #Ghionoaie sură #Gråspett #Gráspæta #Gråspætte #Grauspecht #Grey-headed Woodpecker #Griiskopspjocht #Grijskopspecht #Hallpea-rähn e. hallrähn #Hamvas küllő #harmaapäätikka #Küçük yeşil ağaçkakan #Pelēkā dzilna #Pic cendré #Pica-pau-cinzento #Picchio cenerino #Piciformes #Picot cendrós #Picus #Picus canus #Pilkoji meleta #Pito Cano #Qukapiku i përhimë #Siva žolna #Siva žuna #spechten #spechtvogels #zluna sedá #Σταχτής Δρυοκολάπτης #Пепелав клукајдрвец #Сівая жаўна #Седой дятел #Сив кълвач #نقار الخشب رمادي الرأس #นกหัวขวานเขียวหัวดำ #ቀይ ሆድ ግንደ ቆርቁር #ヤマゲラ #灰头绿啄木鸟