Bonte tapuit

Kenmerken

In de zomer is het mannetje een wit met zwarte vogel. De witte kroon getint met grijze delen contrasteert met het zwarte gezicht en keel. Het vrouwtje is bruiner. Vrouwtjes zijn donkerder dan de gewone Tapuit, lijkt kleiner en vertoond minder wit op de borst. De staart en borst zijn wit.

Biotoop

De Bonte tapuit houdt van open terrein zonder bomen. Je vindt de Bonte tapuit op weiden en akkers met stenen muren, rotsachtig terrein, ruines, en berghellingen.

Voorkomen

Deze migrerende centraal Aziatische tapuit komt uit het uiterste zuidoosten van Europa tot in China, en overwintert in India en het noordoosten van Afrika. Het is een zeer zeldzame zwerver in West-Europa.

Voedsel

Zijn natuurlijke voeding bestaat uit insecten.

Wetenschappelijk

Bonte tapuit,Pied Wheatear,Oenanthe pleschanka
Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Aves (vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Muscicapidae
Onderfamilie: Saxicolinae
Geslacht: Oenanthe
Soort: Oenanthe pleschanka

Onderwerpen #Alaca kuyrukkakan #Apácahantmadár #Balkanska belka #bělořit bělohlavý #Białorzytka pstra #Bonte tapuit #Bontskaapwagter #Bulgarije 2011 #Bûnte Heidehipper #Chasca #Chasco-de-peito-preto #Còlit de pit negre #Collalba Pía #Črnomorski kupčar #Daglā čakstīte #Dvobojna bjeloguza #Margasis kūltupys #Monachella dorsonero #Muscicapidae #Nonnensteinschmätzer #Nonnestenpikker #Nunn-kivitäks #nunnatasku #Nunnestenskvätta #Nunnudepill #oenanthe #Oenanthe pleschanka #Passeriformes #Pied Wheatear #Pietrar negru #saxicolinae #Svartstrupesteinskvett #Traquet pie #Zangvogels #Παρδαλοπετρόκλης #Кам'янка лиса #Каменка-плешанка #Лиса кам’янка #Черногърбо каменарче #Սևաթիկունք քարաթռչնակ #סלעית שיחים #أبلق أبقع #چکچک ابلق معمولی #セグロサバクヒタキ #白顶即鸟