Beflijster

Kenmerken

Het volwassen mannetje is helemaal zwart, behalve zijn borst welke kenmerkend wit is. De snavel is geel van kleur. De vleugels hebben een zilverachtige glans te wijten aan de witte veer randen. Het mannetje zingt zijn luid en treurige lied vanuit bomen of rotsen. Het vrouwtje is vergelijkbaar, maar valer, en de jongere vogels hebben vaak geen witte borst. De juvenielen hebben een bruin verenkleed. Hij wordt ca. 24 tot 26cm groot.

Biotoop

De Beflijster broedt in lichte naaldbossen, sparren en moerasbossen. Op zijn overwinteringsplaatsen is hij vaak te vinden op de hoger gelegen gebieden waar sparbossen afgewisseld worden met kleine weilanden of graslanden.

Voorkomen

De Beflijster leeft in West- en Midden Europa en ook in de Kaukasus. De meeste populaties zijn trekvogels, en overwinteren in rondom het Middellandse Zee gebied.

Voedsel

De Beflijster is een omnivoor, hij eet een breed scala aan insekten, regenwormen, knaagdieren, hagedissen en bessen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Aves (vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Turdidae (Lijsters)
Geslacht: Turdus
Soort: Turdus torquatus

Ondersoorten

T.t. torquatus: westelijk en noordelijk Europa.
T.t. alpestris: van noordelijk Spanje en Centraal-Europa tot Griekenland en westelijk Turkije.
T.t. amicorum: van Centraal-Turkije tot Turkmenistan en noordelijk Iran.

Onderwerpen #Apkakles strazds #Baltagurklis strazdas #Beflijster #Boğmaklı ardıç #Bulgarije 2011 #Dominylyster #Drozd obrożny #drozd ogrličar #Kaelusrästas #Komatar #Kos horsky #lijsterachtige #lijsterachtigen #lijsters #Mánaþröstur #Melro-de-peito-branco #Merla de pit blanc #Merle à plastron #Merlo dal collare #Merlo papobranco #Mierlă gulerată #Mirlo Capiblanco #Örvös rigó #Passeriformes #Ring Ouzel #Ringdrossel #Ringtrast #Ringtrost #sepelrastas #Turdidae #Turdus #Tusha gushëbardhë #Zangvogels #Χιονοκότσυφας #Белогуш дрозд #Белогушест дрозд #Белозобый дрозд #Սպիտակախածի կեռնեխ #קכלי סהרון #توکای طوقی #دج مطوق #クビワツグミ #环颈鸫