Ortolaan

Kenmerken

De Ortolaan is een vogel van de Gorzen familie Emberizidae, een prachtige zangvogel die we in de migratie periode ook in Nederland kunnen zien. Zijn naam stamt uit het Frans van het Latijnse hortulanus, vrij vertaalt de tuinman vogel (uit hortus, een tuin). De Ortolaan is 16 cm lang. In uiterlijk en gewoonten het lijkt hij veel op de Geelgors, maar mist de heldere kleuren van die soort. De kop van de Ortolaan bijvoorbeeld is groen-grijs, in plaats van een fel geel. Ook de ietwat eentonige zang van het mannetje lijkt op die van de Geelgors. Kenmerkend is zijn lichte oogring, gelige snorstreep, groengrijze kop en deel van de borst en oranjebruine buik.

Biotoop

De vogel is een typische bewoner van het kleinschalige agrarische landschap zoals dat niet meer in Nederland bestaat, maar nog wel in Midden en Zuid-Europa.

Voorkomen

De Ortolaan is een broedvogel in de meeste Europese landen en West-Azië, de Ortolaan migreert in het najaar tot tropisch Afrika, en komt terug aan het einde van april of begin mei. De verspreiding over haar broedgebied lijkt erg lokaal. In West-Europa wordt de vogel alleen in de zomer gezien, omdat hij ten zuiden van de Sahara overwintert.

Voedsel

Zijn natuurlijke voeding bestaat uit zaden, maar kevers en andere insecten worden gegeten bij het voederen van jongen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Emberizidae (Gorzen)
Geslacht: Emberiza
Soort: Emberiza citrinella

Onderwerpen #Bruant ortolan #Bulgarije 2011 #Cerla e kopshtit #Dultittlingur #emberiza #emberizidae #Escribano #Gors #Gorzen #Hortelano #Hortolà #Hortulan #Kerti sármány #Kirazkuşu #Nôtfink #Ortolaan #Ortolan #Ortolan Bunting #Ortolano #Ortolansparv #Ortolanstreepkoppie #Passeriformes #peltosirkku #Põldtsiitsitaja #Presură de grădină #Sodinė starta #Sombria #Strnad zahradni #Trznadel ortolan #Vrtna strnadica #vrtni strnad #Zangvogels #Βλαχοτσίχλονο #Вівсянка садовa #Градинарска овесарка #Градинска овесарка #Садова вівсянка #Садовая овсянка #Садовая стрынатка #Այգու դրախտապան #גבתון גנים #درسة أورتلان درسة الشعير #ズアオホオジロ #圃鹀