Zwartkopkievit

Kenmerken

Dit zijn opvallende en onmiskenbare vogels. Hij is een middelgrote waadvogel met een zwarte kop, witte oogstreep welke breder doorloopt tot achter in de nek. Hij heeft een piekerige zwarte kuif, de snavel en poten zijn rood. De staart is wit, zwart getipt. In de vlucht ziet men aan de bovenzijde de zwarte slagpennen en bruine dekveren gescheiden door een witte balk. De ondervleugels zijn wit met zwarte slagpennen.

Biotoop

Deze soort is een algemene broedvogel in natte laagland habitats dicht bij water.

Voorkomen

De Zwartkopkievit is een broedvogel in sub- Sahara Afrika van Senegal tot Ethiopië, hoewel het seizoensgebonden migreert.

Voedsel

Hij foerageert vaak in drogere habitats, zoals golfbanen en graslanden, waar hij insecten en andere ongewervelden uit de grond pikt.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Charadriidae
Geslacht: Vanellus
Soort: Vanellus tectus

Ondersoorten

V.t. tectus: van Zuidwestelijk Mauritanië tot Ethiopië, zuidelijk naar Ivoorkust en Oeganda.
V.t. latifrons: van zuidelijk Somalië tot oostelijk Kenia.

Onderwerpen #Abibe-de-cabeça-preta #afrikantöyhtöhyyppä #Avefría Coletuda #Black-headed Lapwing #Black-headed Plover #čejka černohlavá #charadriidae #Charadriiformes #Črnoglava priba #Czajka czarnoczuba #Fredeluga capnegra #Gambia 2010 #Juodakepurė pempė #Kieviten #Kollvepja #kõnnukiivitaja #Melnkakla ķīvīte #Pavoncella testanera #Schwarzschopfkiebitz #Sisakos bibic #Sorttoppet Vibe #steltloper #Steltloperachtigen #Svarthuvad vipa #Svarttoppvipe #Vanellus #Vanneau à tête noire #Zwartkopkievit #Чернохохлый чибис #קיווית שחורת-ראש #قطقاط أسود الرأس #ズグロゲリ #非洲麦鸡