Zwaluwstaartbijeneter

Kenmerken

De Zwaluwstaartbijeneter is net als andere bijeneters een rijk gekleurde, slanke vogel. De kleuren en makkelijk herkenbare gevorkte staart maken deze soort onmiskenbaar. Hij is vooral groen met een gele keel, blauw en zwarte oogstreep en zwarte snavel. Hij kan een lengte bereiken van 20-22cm inclusief de lang gevorkte groene of blauwe staart. Seksen zijn gelijk.

Biotoop

Ten opzichte van andere soorten bijeneters prefereert hij dan ook bosgebieden.

Voorkomen

Hij leeft in de savanne bossen van sub-Sahara Afrika.

Voedsel

Sommige populaties migreren afhankelijk van het weer en neerslag. Bijeneters eten hoofdzakelijk insecten, vooral bijen, wespen en horzels. De Zwaluwstaartbijeneter heeft een voorkeur voor honingbijen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Coraciiformes
Familie: Meropidae
Geslacht: Merops
Soort: Merops hirundineus

Ondersoorten

M.h. chrysolaimus: Senegal tot de Centraal Afrikaanse Republiek
M.h. heuglini: NO-Congo-Kinshasa, N-Oeganda, Z-Soedan en ZW-Ethiopië
M.h. furcatus: ZO-Congo-Kinshasa en Tanzania en verder zuidelijk tot Zimbabwe en Mozambique
M.h. hirundineus: Angola, Namibië, Botswana toto in het noorden van Zuid-Afrika

Onderwerpen #Abejaruco Golondrina #Abelharuco-andorinha #Abellerol cua d'oreneta #Bijeneter #Bijeneters #Coraciiformes #Fecskefarkú gyurgyalag #Gambia 2010 #Gruccione coda di rondine #Guêpier à queue d’aronde #haaramehiläissyöjä #harksaba-mesilasenäpp #Kregždžiauodegis bitininkas #Meropidae #Merops #Schwalbenschwanzspint #Svalebieter #Svalehalebiæder #Svalstjärtad biätare #Swaelstertbyvreter #Swallow-tailed Bee-eater #vlha vlaštovčí #Żołna widłosterna #Zwaluwstaartbijeneter #Ласточкохвостая щурка #ጅራተ-ወንጭፊት ንበ በል #エンビハチクイ #燕尾蜂虎