Schubkaplawaaimaker

Kenmerken

De Schubkaplawaaimaker is een prachtig gekleurde vogel welke voorkomt in een groot deel van Afrika. Het is een zangvogel welke oranje gekleurd is. De vleugels, bovenste staartveren en kop zijn zwart en hij heeft een witte kruin. Hij wordt ca. 23 tot 27cm groot. Hij lijkt erg veel op de Witkruinlawaaimaker, maar deze is echter een stuk kleiner en heeft het oranje meer in de nek door lopen. Wij zagen deze vogels in de tuin van het hotel waar ze op de grond foerageerde naar insecten.

Biotoop

De natuurlijke habitats waarin voorkomt zijn subtropische of tropische droge bossen, vochtige subtropische of tropische laagland bossen en vochtige savanne.

Voorkomen

De Schubkablawaaimaker komt voor in een groot gedeelte van Afrika.

Voedsel

De Schubkaplawaaimaker leeft voornamelijk van insecten die hij vangt in de struiken, bomen en op de grond.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Muscicapidae
Geslacht: Cossypha
Soort: Cossypha albicapillus

Ondersoorten

C.a. albicapillus: Senegal en Gambia tot Noordoost-Guinee
C.a. giffardi: Zuid-Mali en Noord-Ivoorkust tot Noord-Kameroen en Zuid-Tsjaad
C.a. omoensis: Zuidoost-Soedan en Zuidwest-Ethiopië

Onderwerpen #Baltakepurė kosifa #Cosifa Coroniblanca #Cossifa capobianco #Cossifa de coroneta blanca #Cossypha #Cossypha albicapillus #Cossyphe à calotte blanche #drozdík běločapkový #Gambia 2010 #händ-ruugeööbik #Hvitkronetrosteskvett #isopunatasku #Lawaaimakers #Muscicapidae #Pikkelyesfejű rozsdásrigó #Savannedrosselsanger #Schubkaplawaaimaker #Tordo-de-cabeça-branca #Vitkronad snårtrast #Weißscheitelrötel #White-crowned Robin-Chat #złotokos duży #Белошапочая чекановая горихвостка #ቡራ ቡሬ ራስ የዋሻ ወፍ #オオツグミヒタキ #白顶歌鵖