Witborstwaterhoen

Kenmerken

De Witborstwaterhoen is makkelijk herkenbaar door zijn witte borst. De bovendelen zijn zwart, de onderdelen zijn wit. Hij heeft een geelgroene snavel met iets wat rode basis. De poten zijn geel, zijn onderstaart is roodbruin. Hij is in de ochtend- en avondschemering erg luidruchtig. Hij foerageert op de oever van vijvers, meren en op lelie bladeren. Het is een schuwe vogel die over de waterplanten kan rennen opzoek naar insecten, maar nooit ver van de bescherming van planten op de oever. Hun broedgebied zijn de moerassen in Zuid-Azië van Pakistan, India en Sri Lanka naar zuid China en Indonesië.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Aves (vogels)
Orde: Gruiformes (Kraanvogelachtigen)
Familie: Rallidae
Geslacht: Amaurornis
Soort: Amaurornis phoenicurus

Ondersoorten

A.p. phoenicurus: zuidelijk Azië, Malakka en Filipijnen.
A.p. insularis: de Andamanen en Nicobaren.
A.p. leucomelana: Celebes, westelijke Molukken en de Kleine Soenda-eilanden.

Onderwerpen #Ak suratlı suyelvesi #Amaurornis #Bagiewnik białopierśny #Bali 2009 #Baltakrūtis amaurornis #Baltkrūšu ormanītis #chřástal běloprsý #Fehérmellű lápityúk #Galinha-d'água-de-peito-branco #Gallineta Pechiblanca #Gruiformes #Hvidbrystet Rørhøne #Hvitbrystrikse #Kraanvogelachtigen #ojasuokana #Polla pitblanca #Râle à poitrine blanche #Rallidae #Rallo acquaiolo pettobianco #valgerind-huik #Vattenhöna #Waterhoen #Weißbrust-Kielralle #White-breasted Waterhen #Witborstwaterhoen #Белогрудый погоныш #دجاجة الماء بيضاء الصدر #طاووسک سینه‌سفید #นกกวัก #シロハラクイナ #白胸苦恶鸟