Vuurvink

Kenmerken

De vuurvink is een dieprood gekleurd vogeltje uit de familie van de prachtvinken (Estrildidae). Het kopje, kin en borst zijn diep donkerrood. De rug is bruinrood en de romp meer rood. De vleugels zijn bruin met wat rood. De staart is zwart met rode randen, het uiteinde bruin. De flanken hebben wat witte stippen. De vrouwtjes zijn veel onopvallender van kleur en hoofdzakelijk bruin tot grijsbeige van kleur. De totale lengte van kop tot puntje van de staart is slechts 10 centimeter.

Biotoop

Ze leven in open bossen en worden vaak gezien op de paden waar ze op de grond foerageren. Ook nabij rijstvelden worden ze vaak gezien.

Voorkomen

De Vuurvink is oorspronkelijk afkomstig uit tropisch Afrika met name van Senegal tot de Rode Zee en in het zuiden tot in Transvaal.

Voedsel

De Vuurvink is een zaadeter.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Aves (vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Estrildidae (Prachtvinken)
Geslacht: Lagonosticta
Soort: Lagonosticta senegala

Ondersoorten

L.s. senegala: Mauritanië, Senegal tot het westen en midden van Nigeria
L.s. rhodopsis: O-Nigeria, N en midden Kameroen, Z-Tsjaad tot Soedan, W-Eritrea en W-Ethiopië
L.s. brunneiceps: midden-Ethiopië en ZO-Soedan
L.s. somaliensis: ZO-Ethiopië en Z-Somalië
L.s. ruberrima: Congo-Kinshasa, Oeganda en W-Kenia tot NO-Angola, NO-Zambia en Malawi
L.s. rendalli: Z- Angola tot Mozambique en Zuid-Afrika

Onderwerpen #akaatsia-leekamadiin #Amarant #amarant malý #Amaranta #Amaranta Senegalesa #Amarante du Sénégal #Amarantka czerwonodzioba #Amaranto beccorosso #Estrildidae #Gambia 2010 #Lagonosticta #Logastrildi #Passeriformes #Peito-de-fogo #Pinsà roig becvermell #Prachtvinken #Red-billed Firefinch #Rödnäbbad amarant #Rooibekobbin #Rooibekvuurvinkie #ruusupeippo #Rødnebbamarant #Sarkanknābja ugunsžubīte #Senegal ateşbülbülü #Senegalamarant #Senegalinis amarantas #Vöröscsőrű tűzpinty #Vuurvinkje #Zangvogels #Обыкновенный амарант #コウギョクチョウ #红嘴火雀