Teugelijsvogel

Kenmerken

Het is een grote ijsvogel, 25 cm in lengte. De volwassene heeft een heldere blauwe kop, rug, vleugel en staart. De onderkant is wit, maar het heeft een blauwe borst band. De schouders zijn zwart. De grote snavel heeft een rode bovensnavel en zwarte ondersnavel. De poten zijn helder rood.Geslachten zijn vergelijkbaar.

Biotoop

De Teugelijsvogel leeft in een verscheidenheid van goed beboste habitats. Hij maakt gebruik van uitkijkposten in diepe schaduw, terwijl hij zoekt naar voedsel. Hij is territoriaal en op hun hoede.

Voorkomen

De Teugelijsvogel is een boom ijsvogel die in tropisch West-Afrika algemeen voorkomt. Het is een standvogel maar trekt zich terug uit drogere savanne gebieden naar natter habitats in het droge seizoen.

Voedsel

Deze soort jaagt voornamelijk op grote insecten, geleedpotigen, vissen en kikkers, maar eten ook de vruchten van de Oliepalm.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Coraciiformes
Familie: Halcyonidae
Geslacht: Halcyon
Soort: Halcyon malimbica

Ondersoorten

H.m. torquata: van Senegal en Gambia tot Guinee-Bissau en westelijk Mali.
H.m. forbesi: van Sierra Leone tot westelijk Kameroen en op het eiland Bioko.
H.m. dryas: Principe in de Golf van Guinee.
H.m. malimbica: van Kameroen tot Oeganda en Zambia.

Onderwerpen #Alció de pit blau #Alción Pechiazul #Blåbröstad kungsfiskare #Blåbrystisfugl #Blue-breasted Kingfisher #Coraciiformes #Gambia 201 #Gambia 2010 #Halcyon #Halcyonidae #Ijsvogels #Kékbegyű halcion #ledňáček malimbijský #Malimbicaisfugl #Martin pescatore pettazzurro #Martin-chasseur à poitrine bleue #Mėlynkrūtis halcionas #Pica-peixe-de-peito-azul #sinipugu-safiirlind #sinirintakalastaja #Teugelijsvogel #Zügelliest #Łowiec kameruński #Синегрудая альциона #ሰማያዊ ደረት አሣ አመቴ #アオムネショウビン #蓝胸翡翠