Stippelspecht

Kenmerken

Net als andere spechten, heeft deze soort heeft een rechte puntige snavel, een stijve staart om tegen de stam ondersteuning te bieden. De lange tong kan ver naar voren gebracht worden om insekten te vangen. Deze vogel is 22cm in  lengte. Hij heeft een typisch specht vorm, heeft groene bovendelen gemarkeerd met fijne beige vlekken, behalve op de romp en de staart, die bleke strepen hebben. De onderdelen zijn geelachtig met fijne donkere flank vlekken. De kop is witachtig met grijzige wangen en kin, weer met kleine donkere vlekjes. De volwassen man heeft een rode kruin en rode snor strepen. Vrouwtjes hebben een donker voorhoof, met rood op de achterste helft. Ze missen de rode snor.

Biotoop

Zijn leefgebied bestaat uit open bossen en struiken. Hij nestelt in een boomgat, vaak in een Oliepalm.

Voorkomen

De Stippelspecht is wijdverspreid en vaak voorkomende broedvogel in grote delen van West- en Centraal tropisch Afrika.

Voedsel

Net als andere spechten, leeft deze specht van insekten. Het is een specialist in termieten vangen, en wordt vaak gezien in de buurt van termietenheuvels.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes (Spechtvogels)
Familie: Picidae (Spechten)
Geslacht: Campethera
Soort: Campethera punctuligera

Ondersoorten

C.p. punctuligera: Zuidwest-Mauritanië, Senegal en Gambia tot Kameroen, Noord-Congo-Kinshasa en Zuidwest-Soedan
C.p. balia: Zuid-Soedan en Noordoost-Congo-Kinshasa

Onderwerpen #Campethera #datel kropenatý #Dzięciolik kropkowany #Fine-spotted Woodpecker #Gambia 2010 #Geltonpilvė kampetera #Pettyes harkály #Pic à taches noires #Pica-pau-pintado #Picchio macchiefini #picidae #Piciformes #Picot esquitxat #pisamatikka #Pito Salpicado #Prikkspett #Pünktchenspecht #savanni-helmesrähn #Småplettet Spætte #Småprickig hackspett #spechten #spechtvogels #Stippelspecht #Мелкопятнистая кампетера #コモンアフリカアオゲラ #红点啄木鸟