Sporenkievit

Kenmerken

De Sporenkievit is een opvallend en onmiskenbare vogel. Het zijn middelgrote waadvogels met een zwarte kruin, zwarte borst, zwarte staart. Het gezicht, de rest van de hals en buik zijn wit, de vleugels en rug zijn licht bruin. De snavel en poten zijn zwart. De vogel kreeg zijn naam vanwege een aansporing (een kleine klauw) verborgen in elk van zijn vleugels.

Biotoop

De Sporenkievit heeft een voorkeur voor moerassen en soortgelijke zoet water wetlands.

Voorkomen

De Sporenkievit komt voor rond de oostelijke Middellandse Zee, en in een brede band van de sub-Sahara, West-Afrika tot in Arabië. De Griekse en de Turkse broedvogels zijn trekvogels.

Voedsel

Het voedsel van de Sporenkievit bestaat uit insecten en andere ongewervelden, die uit de grond worden geplukt.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Charadriidae
Geslacht: Vanellus
Soort: Vanellus spinosus

Onderwerpen #Abibe-esporado #Avefría Espinosa #Broddvepja #cejka trnitá #charadriidae #Charadriiformes #Czajka szponiasta #Gambia 2010 #Griekenland 2015 #Kieviten #kynsihyyppä #Nagâț sudic #Ostrogasta priba #Pavoncella armata #Spoorvlerkkiewiet #Sporenkievit #Sporevibe #Sporevipe #Spornkiebitz #Sporrvipa #Spur-winged Lapwing #Tüskés bíbic #valgekael-kiivitaja #Vanellus #Vanneau à éperons #Vanneau éperonné #Αγκαθοκαλημάνα #Шипокрила калугерица #Шпорцевый чибис #Բթիկաթև կիվիվ #סיקסק #قطقاط شوكي الجناح #ツバメゲリ #黑胸麦鸡