Shikra

Kenmerken

De Shikra is een kleine roofvogel (26-30 cm lang) en zoals de meeste andere haviken, heeft deze soort kort afgeronde vleugels en een smalle en ietwat lange staart. Volwassenen zijn witachtig aan de onderzijde met fijne bruine strepen, terwijl de bovendelen grijs zijn. De onderbuik is minder gestreept en de dijen zijn witachtig. Mannetjes hebben een rode iris, terwijl de vrouwtjes een minder rood (geeloranje) iris hebben en bovendelen zijn meer bruinachtig met zwaardere strepen op de onderkant. De vrouwtjes zijn iets groter. De streep op de keel is donker, maar smal.

Biotoop

De Shikra leeft in een verscheidenheid aan habitats zoals bossen, landbouwgronden en stedelijke gebieden.

Voorkomen

De Shikra is een kleine roofvogel in de familie Accipitridae welke op grote schaal verspreid gevonden wordt in Azië en Afrika.

Voedsel

Ze voeden zich met knaagdieren, eekhoorns, kleine vogels, kleine reptielen (voornamelijk hagedissen, maar soms kleine slangen) en insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Falconiformes
Familie: Accipitridae
Geslacht: Accipiter
Soort: Accipiter Badius

Ondersoorten

A.b. sphenurus: Senegal tot in Zuidwest-Arabië
A.b. polyzonoides: Kongogebied tot in het zuiden van Tanzania en Zuid-Afrika
A.b. cenchroides: Kaukasus tot in Midden-Azië en Noordwest-India
A.b. dussumieri: Midden-India en Bangladesh
A.b. poliopsis: Noord-India tot in Zuid-China en Indochina
A.b. badius: Zuidwest-India en Sri-Lanka

Onderwerpen #accipiter #Accipitridae #arovarpushaukka #Brandhaukur #Épervier shikra #Esparver shikra #falconiformes #Gambia 2010 #Gavião-shikra #Gavilán Chikra #Gebande sperwer #Indijas vanags #krahujec šikra #Krogulec mały #Schikrasperber #Shikra #Shikrahauk #Shikrahök #Šikra #šikra-raudkull e. hele-raudkull #Sparviere shikra #Turkestaninis vanagas #valken #Тювик #Թուքմենական ճնճղաճուռակ #נץ הים הכספי #باشق كستنائي شيكرا #پیغوی کوچک #เหยี่ยวนกเขาชิครา #タカサゴダカ #褐耳鹰