Roodsnaveltok

Kenmerken

Deze opvallende vogel heeft vooral een witachtige onderkant en hoofd, en grijze bovendelen. Hij heeft een lange staart en een lang gebogen rode snavel. Geslachten zijn gelijk, maar het vrouwtje heeft een kleinere snavel. Het is een grote vogel, en wordt 42 cm lang, maar is een van de kleinere neushoornvogelsoorten. Hij maakt zijn aanwezigheid met zijn luidruchtige versnellen tok tok-tok-toktoktok- oproep.

Voorkomen

De Roodsnaveltok is een relatief kleine soort neushoornvogel welke leeft in de savanne en bossen van Afrika bezuiden de Sahara.

Voedsel

Deze soort is omnivoor en eet insecten, vruchten en zaden. Hij foerageert hoofdzakelijk op de grond.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Aves (vogels)
Orde: Bucerotiformes
Familie: Bucerotidae (Neushoornvogels)
Geslacht: Tockus
Soort: Tockus erythrorhynchus

Ondersoorten

T.e. ruahae: (tanzaniaroodsnaveltok) komt voor in midden Tanzania.
T.e. kempi: (westelijke roodsnaveltok) komt voor in Senegal, Gambia en zuidelijk Mauritanië en west Mali.
T.e. damarensis: (damartok) komt voor in zuidwest Angola, noord Namibië en west Botswana.
T.e. rufirostris: (zuidelijke roodsnaveltok) komt voor in Malawi, Zambia, Zuid-Angola en Transvaal (Zuid-Afrika).

Onderwerpen #Bucero beccorosso #Bucerotidae #Bucerotiformes #Calao à bec rouge #Calau de bec vermell #Calau-de-bico-vermelho #Gambia 2010 #Neushoornvogels #Nordlig rödnäbbad toko #Northern Red-billed Hornbill #Piroscsőrű tokó #punanokkatoko #Raudonsnapis tokas #Roodsnaveltok #Rotschnabeltoko #Rødnebbtoko #Rødnæbbet Toko #savanni-sarvnokk #Tockus #Toco Piquirrojo #Toko białogrzbiety #zoborožec rudozobý #Красноклювый ток #ቀይ አፍ ሾለቅ #アカハシコサイチョウ #红嘴弯嘴犀鸟