Piapiac

Kenmerken

De Piapiac is in grootte iets kleiner en slanker dan de Europese ekster (Pica pica), hoewel dat de snavel is relatief dikker is. De algemene kleur van de vogel is zwart. De veren hebben een vrij zijdeachtige textuur en zijn voorzien van een paarse glans in goed licht. De basis van de staart neigt naar bruin van kleur ten opzichte van de rest van het lichaam. De snavel is zwart bij de volwassen maar gedeeltelijk rozerood naar de basis bij de juveniele exemplaren. De poten zijn zwart en de iris is variabel, maar neigt naar paars.

Biotoop

Zijn habitat bestaat uit open land van cultuurlandschap met akkers en weiland tot kleine steden en dorpen.

Voorkomen

Het verspreidingsgebied van de Piapiac is de tropische equatoriale regio van Centraal-Afrika van Senegal aan de westkust, naar het oosten in een brede band om Soedan en het zuiden van Ethiopië.

Voedsel

De Piapiac is een omnivoor en eet van zaden, fruit, insecten tot aan menselijk afval.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Corvidae
Geslacht: Ptilostomus
Soort: Ptilostomus Afer

Onderwerpen #africain #Corvidae #Gambia 2010 #Juodoji šarka #Kruczek #paimenharakka #Pálmaszarka #Passeriformes #Pega-africana #Pia-piak #Piapiac #Piapiak #Ptilostomus #savanniharakas #Spitzschwanzelster #straka ostroocasá #Svartskjære #Zangvogels #Чёрная сорока #アフリカサンジャク #须嘴鸦