Oranjebuikhoningvogel

Kenmerken

Dit kleine vogeltje zoekt in de toppen van bomen naar kleine insecten en rijp fruit. Hij is erg actief en lastig te fotograferen. Hij wordt gevonden in Bangladesh, Brunei, India, Indonesië, Maleisië, Myanmar, de Filippijnen, Singapore en Thailand. De natuurlijke habitats zijn subtropische of tropische vochtige laagland bossen, subtropische of tropische mangrovebossen, en subtropische of tropische vochtige bergbossen.Opvallend is de oranje buik, en blauwe bovendelen. Hij heeft een licht borst.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Aves (vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Dicaeidae (Bastaardhoningvogels)
Geslacht: Dicaeum
Soort: Dicaeum trigonostigma

Ondersoorten

D.t. rubropygium: Bangladesh via Myanmar tot het noordelijke deel van Centraal-Malakka.
D.t. trigonostigma: centraal Malakka, Sumatra en de nabijgelegen eilanden.
D.t. megastoma: de Natuna-eilanden.
D.t. flaviclunis: Java, Bali en Krakatau.
D.t. dayakanum: Borneo en de nabijgelegen eilanden.
D.t. xanthopygium: de noordelijke Filipijnen.
D.t. intermedium: Romblon.
D.t. cnecolaemum: Tablas.
D.t. sibuyanicum: Sibuyan.
D.t. dorsale: de westelijk-centrale Filipijnen.
D.t. besti: Siquijor.
D.t. pallidius: Cebu.
D.t. cinereigulare: de oostelijke en zuidelijke Filipijnen.
D.t. isidroi: Camiguin.
D.t. assimile: de centrale Sulu-eilanden.
D.t. sibutuense: de zuidwestelijke Sulu-eilanden.

Onderwerpen #Bali 2009 #Bastaardhoningvogels #Beccafiore panciarancio #Dicaeidae #Dicaeum #Dicée à ventre orange #Ildbukblomsterfugl #květozob oranžovobřichý #Kwiatówka trójbarwna #mandariinikukastaja #Narancshasú virágjáró #Orange-bellied Flowerpecker #Orangebauch-Mistelfresser #Orangebuget Blomsterpikker #Orangebukad blomsterpickare #Oranjebuikhoningvogel #Oranžinis žiedsiurbys #Passeriformes #Pica-flores-de-ventre-laranja #Picaflores Ventrinaranja #Picaflors de ventre carbassa #Zangvogels #Оранжевобрюхий цветоед #นกกาฝากท้องสีส้ม #オレンジハナドリ #橙腹啄花鸟