Muskaatvink

Kenmerken

De Muskaatvink is 11-12 cm groot. De adulte vorm heeft een stompe donkere snavel, bruine bovendelen en donkerder bruine kop. De onderdelen zijn wit met donkerbruine vlekjes. De geslachten zijn gelijk, hoewel mannetjes hebben donkere markeringen op de onderzijde en een donkere keel. Ze zijn een plaag voor de lokale boer daar zij in de oogsttijd foerageren op rijstvelden en tarwevelden. Ze zijn tevens te vinden in parken en graslanden. Deze vogel wordt vaak gezien in volières. Hij komt voor in tropisch Azië van India en Sri Lanka oostelijk naar Indonesië en de Filipijnen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Aves (vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Estrildidae (Prachtvinken)
Geslacht: Lonchura
Soort: Lonchura punctulata

Ondersoorten

L.p. punctulata: noordelijk Pakistan, India (behalve het noordoosten), Nepal en Sri Lanka.
L.p. subundulata: Bhutan, noordoostelijk India, Bangladesh en westelijk Myanmar.
L.p. yunnanensis: zuidoostelijk Tibet, zuidwestelijk China en noordelijk Myanmar.
L.p. topela: zuidelijk Myanmar, Thailand, zuidoostelijk China, Taiwan, Hainan en Indochina.
L.p. cabanisi: de noordelijke en westelijke Filipijnen en noordelijk Borneo.
L.p. fretensis: zuidelijk Malakka, Sumatra en Nias.
L.p. nisoria: Java, Bali en de westelijke Kleine Soenda-eilanden.
L.p. sumbae: Soemba.
L.p. blasii: de centrale en oostelijke Kleine Soenda-eilanden.
L.p. baweana: Bawean ten noorden van Java.
L.p. holmesi: zuidelijk Borneo.
L.p. particeps: Celebes.

Onderwerpen #Bali 2009 #Capuchinho-dominó #Capuchino Punteado #Capucin damier #Dryžoji munija #Estrildidae #Fjällig munia #Garšvielu smailastīte #Lonchura #Maniquí puntejat #Mniszka muszkatowa #Munia pettosquamato #Muskaatvink #Muskatbronzemännchen #Muskatfinke #Muskatnonne #Muskátpinty #panenka muškátová #Passeriformes #Prachtvinken #Scaly-breasted Munia #suomumanikki #võrkamadiin #Zangvogels #Чешуйчатая амадина #นกกระติ๊ดขี้หมู #シマキンパラ #斑文鸟