Lelkievit

Kenmerken

Dit zijn opvallende en onmiskenbare vogels. Het zijn grote bruine steltlopers met een zwarte kruin, wit voorhoofd en hebben grote gele gezichtlellen aan de snavelbasis. De staart is wit, getipt zwart, en de lange benen zijn geel.

Biotoop

De Lelkievit is een algemene broedvogel in de natte laagland habitats, met name op vochtige graslanden.

Voorkomen

De Lelkievit is een broedvogel in het grootste deel van Afrika ten zuiden van de Sahara buiten het regenwoud, maar migreert seizoensgebonden.

Voedsel

Hij foerageert vaak in drogere habitats, zoals golfbanen en graslanden, maar ook rivierbanken. Hij pikt insecten en andere ongewervelden uit de grond.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Charadriidae
Geslacht: Vanellus
Soort: Vanellus senegallus

Ondersoorten

V.s. senegallus: van Senegal en Gambia tot Soedan, zuidelijk tot noordoostelijk Congo-Kinshasa en noordelijk Oeganda.
V.s. lateralis: van zuidelijk en oostelijk Congo-Kinshasa tot westelijk Kenia, zuidelijk naar noordelijk Namibië en oostelijk Zuid-Afrika.
V.s. major: Ethiopië en Eritrea.

Onderwerpen #Abibe-carunculado #African Wattled Lapwing #Avefría Senegalesa #čejka žlutonohá #charadriidae #Charadriiformes #Csíkosnyakú bíbic #Czajka płowa #Fredeluga del Senegal #Gambia 2010 #kriimkiivitaja #Lelkievit #Lelkiewiet #Pavoncella dai bargigli #Savanne-lapvibe #Senegalinė pempė #Senegalkiebitz #steltloper #Steltloperachtigen #Stripehodevipe #tuhkahyyppä #Vanellus #Vanneau du Sénégal #Vårtvipa #waadvogels #Сенегальская пигалица #トサカゲリ #黑喉麦鸡