Lelieloper

Kenmerken

De Lelielopers zijn opvallende en onmiskenbare vogels. Ze zijn 30cm lang, maar de vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes. Ze hebben kastanjebruin kleurige bovendelen met zwarte vleugelpunten, achter nek en oogstreep. De onderkant is wit, met een kastanjebruin kleurige buik vlek bij volwassen vogels. De blauwe snavel strekt zich uit als een meerkoetachtige kopschild, en de poten en zeer lange tenen zijn grijs.

Biotoop

Ondiepe meren met drijvende watervegetatie dienen hun voorkeur.

Voorkomen

Ze zijn wereldwijd te vinden in de tropische zone.

Voedsel

De Lelieloper plukken insecten en andere ongewervelden van de drijvende vegetatie of van het wateroppervlak.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Jacanidae
Geslacht: Actophilornis
Soort: Actophilornis africanus

Onderwerpen #Actophilornis #African Jacana #Afrikabladhøne #Afrikai levéljáró #afrikanjassana #Afrikansk Bladhøne #Afrikansk jacana #Afrikinė žakana #Blaustirn-Blatthühnchen #Charadriiformes #Długoszpon afrykański #Gallet africà #Gambia 2010 #Grootlangtoon #Jacana à poitrine dorée #Jaçanã-africana #Jacanidae #Lelieloper #ostnák africký #Rallen #suur-lootoselind #Zuid Afrika 2024 #Африканская якана #ትልቁ ስንዝሪት #アフリカレンカク #非洲雉鸻