Klaas’koekoek

Kenmerken

Klaas'koekoek is 16-18 cm groot. Deze soort vertoont seksueel dimorfisme. Mannetjes hebben een glanzend groene verenkleed met weinig markeringen en effen witte buik. Vrouwtjes hebben een brons-bruin verenpakket, groenachtige vleugeldekveren en zwak gestreepte witte buik.

Biotoop

Hij geeft de voorkeur aan het algemeen open loof-bos, in het bijzonder miombo ( Brachystegia ) en Mopane ( Colosphermum mopane ) bos, maar leeft ook in de dichte Acacia struikgewassen, bosranden en tuinen. In de dorre woestijn komt hij niet voor.

Voorkomen

In Zuid-Afrika is hij vrij algemeen in het Midden-en het noorden van Namibië, Noord-en Oost Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Swaziland en Zuid-en Oost Zuid-Afrika. Het is een broedparasiet, en legt zijn eieren in de nesten van andere vogels.

Voedsel

Hij leeft van insecten, maar is vooral gespecialiseerd in het vangen van rupsen en vlinders.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Cuculiformes
Familie: Cuculidae
Geslacht: Chrysococcyx
Soort: Chrysococcyx Klaas

Onderwerpen #Chrysococcyx #Coucou de Klaas #Cuclillo de Klaas #Cuco-bronzeado-pequeno #Cuculidae #Cuculiformes #Cuculo di Klaas #Cucut maragda de Klaas #Gambia 2010 #Grønngjøk #Hvidbuget Smaragdgøg #Klaas' Koekoek #Klaas's Cuckoo #Klaas-rézkakukk #Klaasgök #Klaaskuckuck #Klāsa dzeguze #Koekoek #Koekoeken #Küçük yeşil guguk #kukačka Klaasova #Kukułeczka białobrzucha #malakiittikäki #Meitjie #väike-rohekägu #žalianugarė bronzinė gegutė #Бронзовая кукушка Клааса #وقواق كلاس #シロハラミドリカッコウ #白腹金鹃