klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

Klaas’koekoek is 16-18 cm groot. Deze soort vertoont seksueel dimorfisme. Mannetjes hebben een glanzend groene verenkleed met weinig markeringen en effen witte buik. Vrouwtjes hebben een brons-bruin verenpakket, groenachtige vleugeldekveren en zwak gestreepte witte buik.

Biotoop:

Hij geeft de voorkeur aan het algemeen open loof-bos, in het bijzonder miombo ( Brachystegia ) en Mopane ( Colosphermum mopane ) bos, maar leeft ook in de dichte Acacia struikgewassen, bosranden en tuinen. In de dorre woestijn komt hij niet voor.

Voorkomen:

In Zuid-Afrika is hij vrij algemeen in het Midden-en het noorden van Namibië, Noord-en Oost Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Swaziland en Zuid-en Oost Zuid-Afrika. Het is een broedparasiet, en legt zijn eieren in de nesten van andere vogels.

Voedsel:

Hij leeft van insecten, maar is vooral gespecialiseerd in het vangen van rupsen en vlinders.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Cuculiformes
Familie: Cuculidae
Geslacht: Chrysococcyx
Soort: Chrysococcyx Klaas

Onderwerpen #Chrysococcyx #Coucou de Klaas #Cuclillo de Klaas #Cuco-bronzeado-pequeno #Cuculidae #Cuculiformes #Cuculo di Klaas #Cucut maragda de Klaas #Gambia 2010 #Grønngjøk #Hvidbuget Smaragdgøg #Klaas' Koekoek #Klaas's Cuckoo #Klaas-rézkakukk #Klaasgök #Klaaskuckuck #Klāsa dzeguze #Koekoek #Koekoeken #Küçük yeşil guguk #kukačka Klaasova #Kukułeczka białobrzucha #malakiittikäki #Meitjie #väike-rohekägu #žalianugarė bronzinė gegutė #Бронзовая кукушка Клааса #وقواق كلاس #シロハラミドリカッコウ #白腹金鹃