Kaalkopkiekendief

Kenmerken

De Kaalkopkiekendief is een middelgrote roofvogel. De bovendelen, hoofd en borst zijn lichtgrijs.De buik is wit met fijne donkere bandering. De brede vleugels zijn lichtgrijs met een zwarte achterrand omzoomd met een smalle witte lijn. De staart is zwart met een brede witte band. Hij heeft een kaal gezicht (washuid) van de variabele kleur (geel tot roze). Geslachten zijn gelijk.

Biotoop

Het biotoop bestaat uit bossen bij voorkeur met palmbomen en vaak de buurt van water. Hij bouwt een takkennest in de vork van een boom of de kruin van een palmboom.

Voorkomen

Hij broedt in het grootste deel van Afrika ten zuiden van de Sahara.

Voedsel

De Kaalkopkiekendief is omnivoor, en eet van de vrucht van de oliepalm en jaagt op gewervelde dieren. Door zijn poot structuur kan hij in bomen klimmen, en pakt vaak prooi uit nestgaten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae
Geslacht: Polyboroides
Soort: Polyboroides typus

Ondersoorten

P.t. typus: van Soedan tot Oost-Afrika, zuidelijk tot Angola en Zuid-Afrika.
P.t. pectoralis: van Senegal en Gambia tot Gabon en Congo-Kinshasa.

Onderwerpen #aafrika maskkull #Accipitridae #Accipitriformes #African Harrier-Hawk #Afrikai odúhéja #Afrikansk Klatrehøg #Afrikansk klätterhök #Afrikinis linginis vanagas #Aguilucho-caricalvo Común #Arpella d'antifaç africana #Gambia 2010 #Gimnogene africano #Gymnogène d'Afrique #Höhlenweihe #jestřábec pochopovitý #Kaalkopkiekendief #Kaalwangvalk #Kiekendieven #Klatrehauk #Owadożer palmowy #Polyboroides #rosvohaukka #Secretário-pequeno #Африканский лунёвый ястреб #チュウヒダカ #非洲鬣鹰