Hagedisbuizerd

Kenmerken

De Hagedisbuizerd is een gedrongen, vrij kleine roofvogel die 36 cm lang wordt. De bovendelen, kop en borst zijn grijs. Onder de snavel, op de keel zit een grote witte vlek met daardoorheen een verticale dikke zwarte streep. De onderkant van de borst en de buik is dwarsgestreept zoals bij veel soorten Sperwers. De naam Buizerd suggereert verwantschap met de buizerds, maar feitelijk is deze roofvogel meer verwant aan de Sperwers.

Biotoop

De Hagedisbuizerd leeft half open landschappen, in de droge en natte gebieden met verspreid opgestelde bomen en struiken. Vaak wordt hij waargenomen op een uitkijkpost van waar hij jaagt.

Voorkomen

Deze roofvogel wordt in Afrika ten zuiden van de Sahara gevonden.

Voedsel

Ze foerageren op reptielen, met name hagedissen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Havikachtigen)
Geslacht: Kaupifalco
Soort: Kaupifalco monogrammicus

Ondersoorten

K.m. monogrammicus: van Senegal en Gambia tot Ethiopië en Kenia.
K.m. meridionalis: van zuidelijk Kenia tot Angola, Namibië en Zuid-Afrika.

Onderwerpen #Accipitridae #Accipitriformes #Akkedisvalk #Astor llagoster #Autour unibande #Busardo Gavilán #Driežinis suopis #Gambia 2010 #Gavião-papa-lagartos #Gyíkászölyv #Hagedisbuizerd #jestřábec pestrý #Kaupifalco #Kaupifalco monogrammicus #liskohaukka #Lizard Buzzard #Lizzard Buzzard #Ödlevråk #Owadożer mały #Poiana lacertiera #sisalikukull #Sperberbussard #Øglehauk #Øglehøg #Ящеричный канюк #トカゲノスリ #食晰鵟