Grijze torenvalk

Kenmerken

De Grijze torenvalk is een vrij kleine, gedrongen torenvalk met een grote, afgeplatte kop en vrij korte vleugels. Hij wordt 28-33cm lang met een spanwijdte van 58-72 cm. Het vrouwtje is 5-10% groter dan het mannetje. Het verenkleed van de volwassen exemplaren is gelijkmatig donker grijs met uitzondering van de donkere vleugelpunten, en vage donkere strepen op het lichaam. De poten zijn geel net zoals de washuid rondom het oog.

Biotoop

Hij bewoont savannes, open bos en open plekken. Gebieden met palmbomen hebben de voorkeur, in het bijzonder in de buurt van water.

Voorkomen

De Grijze torenvalk leeft wijdverspreid in West- en Centraal-Afrika, maar komt niet voor in dichtbeboste regio's. Zijn leefgebied strekt zich uit van oost Afrika naar Ethiopië en westelijke delen van Kenia en Tanzania.

Voedsel

Hij jaagt over het algemeen van een hoge uitkijkpost, maar zo nu en dan zweeft hij om te zoeken naar prooi. Hij voedt zich voornamelijk met insecten, hagedissen en kleine zoogdieren, zoals vleermuizen, maar zal ook vogels, amfibieën en wormen vangen. Prooi wordt meestal gevangen op de grond.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Falconiformes
Familie: Falconidae
Geslacht: Falco
Soort: Falco ardosiaceus

Onderwerpen #Cernícalo Pizarroso #Donkergrysvalk #falco #falconidae #falconiformes #Faucon ardoisé #Francelho-cinzento #Gambia 2010 #Gheppio grigio #Grå Tårnfalk #Grå tornfalk #Graufalke #Grey Kestrel #Grijze Torenvalk #hall-tuuletallaja #harmaatuulihaukka #Pilkasis pelėsakalis #poštolka šedá #Skiferfalk #Sokół ciemny #Szürke vércse #Torenvalken #Xoriguer gris #Серая пустельга #ハイイロチョウゲンボウ #灰隼