Goudkapfiskaal

Kenmerken

De Goudkapfiskaal is 22 cm lang en heeft een lange staart en korte vleugels. De adulte vorm is een prachtige vogel, hoewel je ze makkelijk over het hoofd ziet als hij zich schuil houdt in de onder begroeiing. Hij heeft zwarte bovendelen, afgezien van zijn gouden kroon, en een rode onderzijde. De poten en snavel zijn donker van kleur. Geslachten zijn vergelijkbaar.

Biotoop

De Goudkapfiskaal is een vogel die zich ophoudt in struiken en bomen, vaak in tuinen en parken, maar ook in open landschap waar diverse struiken en bomen zijn gesitueerd.

Voorkomen

Het is een veel voorkomende broedvogel van equatoriaal Afrika, Senegal en de Democratische Republiek Congo tot in Ethiopië.

Voedsel

Hij jaagt op insecten in de struiken of op de grond.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Malaconotidae
Geslacht: Laniarius
Soort: Laniarius barbarus

Ondersoorten

L.b. helenae: Sierra Leone vooral de kuststreek
L.b. barbarus: Senegal en Gambia en verder oostelijk tot Tsjaad

Onderwerpen #Berber bozótgébics #Bubú Coronigualdo #Bubú de capell groc #Common Gonolek #Dzierzyk szkarłatny #Flöjtgonolek #Fløjtegonolek #Gambia 2010 #Geltonvainikė giedančioji medšarkė #Goldscheitelwürger #Gonolek comune #Gonolek de Barbarie #Goudkapfiskaal #guineanlepinkäinen #Gulkronegonolek #koldkiird-pagulind #Laniarius #malaconotidae #Passeriformes #Picanço-bárbaro #ťuhýkovec žlutokorunkatý #Yellow-crowned Gonolek #Zangvogels #Золотоголовый певчий сорокопут #アカハラヤブモズ #非洲黑鵙